Senát schválil policejní reformu, měření rychlosti v obcích vyřeší novela

Praha - Horní komora schválila reformu policie. Mimo jiné by se tak od příštího roku měla zrušit pravomoc městských strážníků měřit rychlost na silnicích v obci. Ministr vnitra Ivan Langer ale slíbil, že do konce srpna předloží novelu, která by strážníkům pravomoce vrátila zpět. Mohla by začít platit nejpozději od nového roku. Trestné činy policistů budou nově vyšetřovat jen jejich kolegové. I tuto část reformy by ale měla změnit novela. Část senátorů chtěla provést změny už v rámci projednávaných předloh.

Senátoři Langerovi pohrozili, že pokud chyby neopraví, nepodpoří už žádný jeho zákon. „V parlamentu si člověk nikdy nemůže být jistý ani majetkem, ani životem, nicméně já věřím, že jsou to dvě věci, které projdou,“ reagoval ministr. Ministr vnitra chce už na konci prázdnin vládě předložit novelu, která strážníkům vrátí radary. Slibuje, že se vše stihne do 1. ledna. Napravit chce i další nedostatek - prohřešky policistů budou namísto jejich kolegů znovu šetřit státní zástupci.

Obecní policie by měla podle novely měřit rychlost v zastavěných částech obce v součinnosti s republikovou policií. Senátoři také chtějí, aby měřené úseky byly viditelně označeny příslušnou dopravní značkou a aby strážníci měření využívali především pro zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Novely zákona o policii a trestního řádu mají odstranit i chybu sněmovny, podle které by trestné činy policistů nemohla od příštího roku vyšetřovat ani inspekce, ani státní zástupci. Langer chce do budoucna tuto pravomoc svěřit Generální inspekci bezpečnostních sborů, která by šetřila také přečiny příslušníků celní správy a vězeňské služby. Příslušný zákon chce předložit vládě do konce roku. 

Pravomoci policie se ochráncům osobních údajů nelíbí

Zákon podle Langera po více než 40 letech zcela reformuje policii a přibližuje ji více lidem. Nově se zavádí například 14 krajských ředitelství. Šéfa inspekce má v budoucnu jmenovat místo ministra vnitra vláda. Zvýšuje se i částka při které je nutné volat policii, a to z 50 tisíc korun na 100 tisíc. Dechová orientační zkouška na alkohol bude stačit jako důkaz, že byl řidič opilý. Při pátraní po osobách bude policie moci nahlížet do telefonních výpisů, sledovat používání platebních karet nebo mít údaje o lékařské péči.

Podle nevládní organizace Iuridicum Remedium to ale přesahuje požadavky příslušné evropské směrnice. V rámci očekávaných novelizací proto chtějí senátoři z komise pro ochranu soukromí reformní zákony zpřesnit v duchu zásad ochrany osobních údajů. Délku uchovávání záznamů z policejních kamer by měla například upravit chystaná novela zákona o ochraně osobních údajů.

Elektrické paralyzéry mají zelenou 

Reforma dává policistům právo používat elektrické paralyzéry. OSN je přitom označila za formu mučení. Policisté je ale budou moci používat pouze v případě, že ostatní donucovací prostředky selžou. Některých povinností budou naopak zbaveni. Neměli by už například doručovat úřední písemnosti nebo nahrazovat pořadatele při sportovních akcích. Zasáhnout by měli až v případě, pokud by organizátoři situaci nezvládli a bylo ohroženo zdraví účastníků.