Soud potvrdil šestiletý trest za znásilnění školáka

Praha - Václav Ivanicz ze Sokolova půjde za znásilnění čtrnáctiletého školáka s definitivní platností na šest let do vězení. Pražský vrchní soud tak potvrdil červnový verdikt Krajského soudu v Plzni. Ivanicz chlapce podle obžaloby znásilnil letos 30. ledna na staveništi v Sokolově. Dnešní rozsudek je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Náš senát se domnívá, že trest měl být vyšší. Bohužel, státní zástupce se neodvolal, takže zvýšen být nemohl,“ řekl předseda odvolacího senátu Jindřich Fastner s tím, že tak prvoinstanční verdikt museli soudci potvrdit. Muž měl podle něho dostat přísnější trest například i vzhledem k jeho kriminální minulosti. Ivanicz byl totiž od roku 1995 mnohokrát odsouzen, především za krádeže. 

Podle spisu se chlapec s obžalovaným potkal na stavbě, kde byl s několika kamarády. Muž je pozval do úkrytu v podzemních garážích, který užívali jeho známí bezdomovci jako nocležnu. Skupinka školáků s ním pak údajně šla a v úkrytu vydržela zhruba 20 minut. Chlapci se poté podle obžaloby vydali domů pro svíčky, do podzemí se ale vrátili jen dva. Jednoho z nich pak Ivanicz podle spisu znásilnil, když ho šel vyprovodit.

Psychiatr: Pobyt muže na svobodě je nebezpečný 

Muž před prvoinstančním senátem obvinění ze znásilnění popřel. Tvrdil, že chlapce napadl, aby mu vzal mobilní telefon. Soud mu ale neuvěřil a jeho verzi označil za účelovou a nevěrohodnou. Za pravdu dal naopak chlapci, který celou událost v přípravném řízení detailně popsal.

Ivanicz má také absolvovat ústavní sexuologické léčení. Podle znalce z odvětví psychiatrie a psychiatrické sexuologie trpí disociální poruchou osobnosti se sexuální deviací a je orientován spíše homosexuálně. Kvůli sexuální deviaci označil pobyt muže na svobodě za nebezpečný.