Kanada zatím o obnovení víz neuvažuje

Praha - Kanadská ministryně pro přistěhovalectví Diana Finleyová jednala v Praze o vízech a otázkách vzájemného uznávání diplomů či bezpečnosti na hranicích. Kanada podle ní zatím neuvažuje, že by pro české občany víza znovu zavedla. Potvrdila ale, že počet žádostí o azyl od listopadu, kdy vízová povinnost byla zrušena, stoupá. Především od českých Romů. Kanadské velvyslanectví ale odmítá, že by cesta ministryně a tato situace nějak souvisely.

„Je to spíš zdvořilostní návštěva. V žádném případě nepřijíždí jednat o situaci Romů,“ zdůraznila mluvčí velvyslanectví Magdalena Fiřtová. Kanada pro ČR zavedla víza v roce 1997 kvůli přílivu především romských žadatelů o azyl. Vízovou povinnost pro české občany ale loni v říjnu zrušila. 

Od loňského listopadu do března bylo evidováno 267 žádostí o azyl. Převážně Romové jezdí do Kanady za svými příbuznými, kteří do země odjeli v první velké vlně před deseti lety. Finleyová uvedla, že situaci budou nyní pečlivě sledovat. Pokud počet žádostí přesáhne 580, chce podle torontského deníku vláda zavést příslušné kroky. Ministryně to ale dnes nepotvrdila.

„Doufáme, že k nám přijdou další talentovaní lidé, protože naše populace neroste tak rychle, abychom plnili požadavky ekonomiky,“ řekla v ČT Finleyová. Pro modernizaci a zrychlení přistěhovaleckého systému už udělala země podle Finleyové význačné kroky.   

Současní žadatelé zatím azyl nezískali 

Podle ministryně je počet žadatelů o azyl z jedné země jen jedním z asi 14 kritérií, které kanadské úřady při posuzování vízové politiky vůči ostatním zemím berou v potaz. Žádný z nynějších žadatelů původem z ČR zatím podle ní azyl v Kanadě nezískal a čísla z řady nevybočují. "Náš azylový systém je výrazně oddělen od vlády. Každý případ je posuzován
individuálně, jednou z otázek jsou podmínky v azylantově domovské zemi, jaké bude jeho přijetí v případě návratu," poznamenala.

Od roku 1996 do roku 2000 požádalo v Kanadě o azyl celkem 1677 osob s českým občanstvím, z nichž 962 azyl získalo. Česká strana se podle Schwarzenberga snaží vysvětlovat, že důvody, které občané ve svých žádostech o azyl uvádějí, se nezakládají na pravdě, nebo se je Česko snaží odstranit. 

Pokud člověk po příletu do Kanady požádá o azyl, příslušný úřad začne žádost zkoumat, což trvá zhruba 14 až 16 měsíců. Do té doby dostane žadatel ubytování a měsíční příspěvek v řádu několika set kanadských dolarů (několik tisíc korun). Může se také rozhodnout, zda bude, či nebude pracovat. Kanadské občanství je možné získat až po třech letech pobytu.

Diana Finleyová
Zdroj: ČT24