Bývalý starosta dostal za smrtelnou nehodu čtyři roky vězení

Zlín - Zlínský okresní soud dnes poslal bývalého starostu obce Tečovice na Zlínsku Josefa Pospíšila za ublížení na zdraví a maření výkonu úředního rozhodnutí na čtyři roky do věznice s dozorem. Osm let navíc nesmí řídit motorová vozidla. Rozsudek není pravomocný, obhajoba si na rozdíl od státního zástupce ponechala lhůtu pro podání odvolání. Pospíšilovi hrozilo až pětileté vězení.

Padesátiletý Pospíšil loňský rok v říjnu v části krajského města Lhotka ve vysoké rychlosti nezvládl svůj vůz Porsche 911 a srazil dvě ženy. První po převozu do nemocnice zemřela, druhá utrpěla těžká zranění s doživotními následky.

Podle soudce Jiřího Dufka bylo prokázáno, že obžalovaný projížděl obcí téměř osmdesátkou. „Poté nezvládl řízení a ve smyku vjel mimo vozovku, kde srazil zmíněné ženy. Za této situace má soud za to, že trest musí být pouze nepodmíněný. Vzhledem k osobě obžalovaného, příčině, okolnostem a následkům nehody je plně odůvodněný,“ uvedl Dufek.

Podle svědků řídil opilý

„Těžko manželce život někdo vrátí, ať už by trest byl jakýkoliv. V rámci té trestní sazby to asi bylo maximum možné, můj názor může být jiný,“ řekl po vynesení rozsudku Jindřich Václavek, který při nehodě přišel o manželku. Podle svědků byl Pospíšil při nehodě silně opilý. „Choval se bezohledně, arogantně a bez úcty k lidskému životu. Po nehodě se navíc zajímal jen sám o sebe a o řešení své situace. Dosud ani neprojevil žádnou lítost. Je bezohledným účastníkem silničního provozu, z něhož je třeba jej na maximální dobu vyloučit,“ řekl ve své závěrečné řeči státní zástupce Jiří Krob.

Obhájce Pavel Strnad uvedl, že Pospíšil 13 let řádně působil jako starosta Tečovic, deset let se staral o nemocnou matku, utrpěl úraz, po němž je plně invalidní, a nyní se prý potýká s depresemi. Lítost údajně vyjádřil dopisy, na které ale poškození nereagovali. „Nejednalo se o úmysl, ale o nešťastné lidské selhání s neobyčejně tragickými následky,“ řekl Strnad.

Pospíšil k soudu nedorazil

Podle soudce nelze objektivně zjistit, kolik měl Pospíšil v době nehody alkoholu v krvi. Na místě odmítl dechovou zkoušku i lékařské vyšetření. Podle Dufka to však výši trestu, uděleného při horní hranici pětileté sazby, příliš neovlivnilo. Pospíšil k soudu s poukazem na psychické problémy ani jednou nedorazil. Při výslechu na policii však zavinění nehody doznal. Dechovou zkoušku prý odmítl z obavy, že nadýchá poté, co si ráno dal jednoho velkého panáka slivovice.

Loni v březnu bývalého starostu zastavila hlídka a naměřila mu téměř tři promile alkoholu. Soud mu proto uložil také čtyři měsíce podmíněně odložené na rok a půl, nyní mu hrozí i přeměna tohoto trestu na nepodmíněný.