Váleční veteráni dostanou příspěvky na stravu a možnost povýšení

Praha - Z vládní novely, kterou dnes schválil Senát, vyplývá, že váleční veteráni mají nárok na stravování v armádních jídelnách nebo dostanou příspěvek na stravu. Ministerstvo obrany na to vynaloží zhruba 11 milionů korun ročně. Novela, kterou nyní dostane ke schválení prezident, také umožní povýšení vysloužilců, kterým pro věk nebo zdravotní stav zanikla branná povinnost. Jmenování do vyšších hodností má být projevem uznání a morálním ohodnocením činnosti veteránů. Ministryně obrany Vlasta Parkanová je chce tímto způsobem ocenit při 90. výročí vzniku československého státu.

Novela by měla zamezit tomu, aby osvědčení válečného veterána mohli získat ti, kteří by podmínky pro jeho vydání formálně splnili, jenže sloužili v nepřátelské armádě nebo kolaborovali. Místopředseda Senátu Jiří Liška v souvislosti s tím žádá o výjimku pro účastníky třetího odboje i pro legionáře z první světové války. Vláda by na to podle Lišky měla brát zřetel při projednávání senátní předlohy zákona o třetím odboji v Poslanecké sněmovně, které se má konat na podzim.

Na osvědčení válečného veterána nemají mít nárok ani vojáci, kteří byli z armády propuštěni kvůli provinění. „Bylo by to nespravedlivé vůči účastníkům národního boje za osvobození a těm, kteří řádně sloužili v místech válečných konfliktů,“ uvedla Parkanová.

Novela má také uzákonit praxi, podle které ministerstvo přispívá veteránům na slavnostní nebo pietní akce poskytnutím čestné jednotky, dopravy či vojenské hudby.

V ČR žije téměř 20 tisíc veteránů

V Česku žije přibližně 3500 veteránů z druhé světové války a zhruba 16 tisíc novodobých veteránů ze zahraničních misí v Perském zálivu, v Kosovu, v Afghánistánu nebo v Iráku. Kdo je vojenský veterán, je zakotveno v zákoně - musí být český občan a mít osvědčení o účasti v boji za národní osvobození v letech 1939 až 1945 nebo sloužit alespoň třicet dní v zahraniční misi.

Vydáno pod