Účastníci nehody budou muset sepsat společný záznam

Praha - Společný záznam budou muset povinně sepsat od příštího roku účastníci dopravní nehody. Dosud tuto povinnost nemají. Řidičům, kteří ji odmítnou splnit, bude hrozit pokuta i ztráta bodů. Schválil to Senát v novele silničního zákona, která souvisí s reformou policie. Policisté by také měli vyšetřovat pouze havárie, u nichž škoda přesáhne 100 000 korun.

Nyní musejí řidiči dopravní nehodu policii hlásit v případě, že škoda přesahuje 50 000 korun. Pokud by škodu špatně odhadli, za přivolání policie nebudou muset zaplatit.

Společný záznam o nehodě má sloužit pojišťovnám kvůli vyřízení škody. Řidiči by měli záznam o nehodě sepsat na místě havárie. Cílem podle něj je, aby řidič, který chce nehodu řešit s pojišťovnou, nebo se kvůli ní dokonce obrátit na soud, vždy měl v ruce záznam o jejím průběhu. Nová sankce by měla předejít tomu, aby se jeden z řidičů odmítal k nehodě vyjádřit.

Městská policie má podle sněmovny od příštího roku přijít o právo měřit rychlost, což kritizovali nejen zástupci obcí. Podle Senátu to má změnit novela zákona o silničním provozu. Senátoři požadují, aby obecní policie mohla měřit rychlost jen v zastavěných částech obce v součinnosti s republikovou policií. Měřené úseky mají být viditelně označeny příslušnou dopravní značkou a měření má sloužit hlavně ke zvýšení bezpečnosti. Novela má podle senátorů začít platit nejpozději od Nového roku.

Vydáno pod