V Česku končí prestižní manažerská škola Thunderbird

Praha - Americká Thunderbird School of Global Management, jedna z nejprestižnějších byznysových škol, opouští český trh a přesunuje se do západní Evropy. Ačkoli důvody svého odchodu neuvádí, podle konkurence by jedním z nich mohly být finanční záležitosti, zejména silná koruna.

Thunderbird vévodí vzdělání v oblasti mezinárodního obchodu. Studium MBA na této škole je určeno převážně vrcholovým manažerům. V Česku škola působila od roku 2003 a tituly MBA si odtud odnesly špičky českého i středoevropského byznysu. Čestný doktorát za přínos svobodě a demokracii od ní obdržel bývalý český prezident Václav Havel. 

Stávající studenti program MBA ještě dokončí. „Nový kurz v září ale už otevřen nebude,“ řekl Josef Muška z manažerské školy CMC, která byla českým partnerem Thunderbird.

„Jedním z důvodů odchodu může být silná koruna vůči euru a dolaru a fakt, že zisky školy nebyly takové, jak si představovala,“ uvedl Thomas Mershon z University of Pittsurgh, která v Česku spolupracuje s US Business School Praha. Na podobných školách totiž studenti platí školné v eurech či dolarech, zatímco náklady účtují v korunách.

Odchod Thunderbirdu nyní může nahrávat konkurenci. Možnost získat titul MBA v Česku v současné době nabízí několik desítek škol nejrůznější kvality.