Unesenou hluchoněmou dívku našla policie v Lichtenštejnsku

Brno - Patnáctiletou hluchoněmou Adrianu Mancini a její psychicky narušenou matku, která dceru 6. července unesla z bohunické fakultní nemocnice, nalezli policisté v Lichtenštejnsku. Po ženách bylo vyhlášeno celoevropské pátrání. Dívku by si měli zítra v Lichtenštejnsku přebrat pracovníci brněnského Klokánku. Matka zatím zůstává v cizině.

Hluchoněmá dívka byla podle vyšetřovatelů na matku silně fixovaná a její duševní stav se v odloučení zhoršil. Z brněnského zařízení pro ohrožené děti Klokánek ji proto koncem června převezli na psychiatrické oddělení do fakultní nemocnice.

Žena neměla od soudu zakázaný styk s dítětem, proto mohla dceru v nemocnici navštěvovat. Několikrát přišla a brala ji na procházky do areálu. Po čtvrté návštěvě si ale matka dceru neoprávněně odvedla. Ve zdravotních dokumentech, které lékaři z bohunického psychiatrického oddělení dostali, bylo přitom jasně uvedeno, že dívku nemají s její matkou pouštět mimo uzavřené oddělení. Sloužící lékař varování ignoroval a ženy už se nevrátily.

Ředitel nemocnice Roman Kraus krátce po únosu uvedl, že není-li matka zbavena svéprávnosti, není možné jí zakazovat návštěvy jejího dítěte. Dodal, že Mancini Adrianu před útěkem navštívila už několikrát a schůzky se opakovaly v pořádku. „Nebyly signály, že by chtěla dceru unést,“ dodal Kraus.

Vydáno pod