Do Kosova odletěla hlavní část vojáků pro misi KFOR

Praha - Šedesát českých vojáků dnes odletělo z letiště Praha-Kbely do Kosova, kde se připojí k 13. kontingentu české armády v silách KFOR. Spolu s nimi odcestoval i velitel kontingentu, podplukovník Jiří Roček. V někdejší jihosrbské provincii, která v únoru vyhlásila samostatnost, vystřídají své kolegy v mnohonárodní mírové operaci Severoatlantické aliance. Do 31. července se do Kosova přesune 402 vojenských profesionálů, kteří budou v oblasti pracovat do příštího ledna.

Jádro nyní odjíždějící jednotky tvoří příslušníci 132. smíšeného dělostřeleckého oddílu z Jinců. Zpočátku budou stejně jako jejich předchůdci pod irským velením, od 1. srpna pod finským. Vojáci budou působit v okolí základny Šajkovac.

Český kontingent bude dohlížet na prostor o rozloze 663 hektarů, v němž žije zhruba 130.000 lidí. Největšími problémy jsou tam špatná sociální a ekonomická situace a nedostatečné zásobování elektrickou energií a pitnou vodou.

Mírové operace NATO v Kosovu začaly v roce 1999. Na bezpečnostní situaci v zemi dohlíží kolem 15.700 vojáků ze 34 států. Kosovo zatím uznalo více než 40 států včetně ČR, která tento týden otevřela v hlavním městě Prištině svou ambasádu.