Zřícený ultralight u Hradce byl prototypem, nikdo s ním letět neměl

Hradec Králové - Ultralehké letadlo, které se ve středu odpoledne zřítilo u hradeckého letiště, bylo prototypem nejnovějšího stroje hradeckého výrobce letounů TL Ultralight. Podle majitele firmy Jiřího Tlustého byl stroj v pořádku. Šestatřicetiletý letec, který v jeho troskách zahynul, byl zkušeným pilotem. S letadlem však neměl vůbec letět, uvedla dnešní Mladá fronta Dnes.

„Jednalo se o náš vůbec první stroj typu TL-3000 Sirius,“ řekl Tlustý. Pozastavil se nad tím, že pilot nepoužil záchranný systém, který vystřelí padák a letadlo se snese k zemi. Podle svědků stroji zhasl motor a následoval kolmý pád. Tlustý ale tvrdí, že letadlo by samo bez řízení padat kolmo k zemi nemělo, protože je takzvaně autostabilní a i když v něm nikdo není, má tendenci se vyrovnat.

Tlustý dodal, že pilot s letadlem neměl vůbec letět. „Jsem na dovolené v cizině, nikdo jiný by s letadlem správně neměl létat,“ řekl. Letoun se zřítil z výšky asi 350 metrů do pole asi necelý kilometr od hradeckého letiště. Po dopadu letadlo zcela shořelo.

Příčinu neštěstí nyní vyšetřují letečtí inspektoři. Vyloučeny nejsou zdravotní komplikace pilota ani motiv sebevraždy.