Přibývá lidí, kteří vidí situaci v Česku černě, ukázal průzkum

Praha - Od konce minulého roku velmi pomalu, ale vytrvale přibývá lidí, podle nichž se situace v Česku nevyvíjí správným směrem. Také klesá podíl lidí, kteří se dívají do nejbližší budoucnosti s nadějí, a přibývá těch, kteří vzhlížejí k následujícímu období s nejistotou. Mladší, vzdělanější, bohatší a stoupenci vládních stran jsou spíše nakloněni tomu, že věci se ubírají správným směrem. Starší, chudší a méně vzdělaní lidé mají pocity opačné. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM.

Zatímco loni v listopadu bylo o správném směřování země přesvědčeno 38 procent dotázaných, letos v červnu to bylo 30 procent. Z listopadových 29 procent na červnových 36 procent se naopak zvýšil podíl těch, podle nichž se situace v zemi vyvíjí nesprávným směrem.

Následujících 12 měsíců očekává s obavami 37 procent a s nejistotou 35 procent dotázaných. V prvním případě je to o dvě procenta více a ve druhém o sedm procent více než před rokem. S nadějí očekává nadcházejících 12 měsíců 28 procent dotázaných, před rokem to bylo 37 procent.

O tom, že se situace v ČR všeobecně vyvíjí správným směrem, je přesvědčeno 66 procent stoupenců ODS, 38 procent stoupenců zelených, 31 procent sympatizantů lidovců, 19 procent stoupenců ČSSD a jen čtyři procenta stoupenců komunistů. O nesprávném směru vývoje jsou přesvědčeny více než tři pětiny sympatizantů KSČM a přes dvě pětiny stoupenců ČSSD. Stejný názor jako stoupenci obou levicových stran má i necelá třetina sympatizantů KDU-ČSL a téměř pětina stoupenců zelených. Nejoptimističtější jsou stoupenci ODS - jen 15 procent z nich považuje vývoj situace za nesprávný.