Řidič autobusu v Brně nadýchal přes tři promile

Brno - Zcela opilého řidiče autobusu zadržela ve čtvrtek večer policie, vezl cestující z Brna do nedalekých Moravan. Muž nadýchal 3,32 promile alkoholu. Skončil v policejní cele. Osmadvacetiletému řidiči hrozí za ohrožení pod vlivem návykové látky až tři roky vězení, řekl mluvčí brněnské policie. Na opilost řidiče upozornili cestující.

„Nahlásili na linku 158, že řidič autobusu si počíná velmi nebezpečně a že je zřejmě pod vlivem alkoholu. Vyslaná policejní hlídka ve Vídeňské ulici autobus zastavila a jen zírala na hodnotu naměřenou detekčním přístrojem,“ uvedl mluvčí.

Řidič byl odvezen na policejní stanici. Cestující si počkali na náhradního šoféra. Po vystřízlivění bylo s mužem zahájeno trestní stíhání. Navíc musí řidič, dnes už bez řidičského oprávnění, počítat s pokutou do 50 000 korun a zákazem řízení až na dva roky.

„Byl to náš nový zaměstnanec. Byl teprve ve zkušební lhůtě. Okamžitě jsme s ním rozvázali pracovní poměr,“ uvedl majitel společnosti Tourbus Antonín Grunt. Chováním svého zaměstnance je prý šokován. S obdobným případem se zatím nesetkal.

Každý rok je na jižní Moravě zadržen alespoň jeden značně opilý řidič autobusu. Například před rokem byl v Brně odhalen řidič se 3,41 promile alkoholu v krvi. Také na něj upozornili cestující. Předloni na Štědrý den vezl v Adamově na Blanensku lidi na půlnoční mši do tamního kostela svaté Barbory řidič autobusu, který měl téměř 1,9 promile alkoholu. Cestující vysadil a s prázdným vozidlem havaroval. Vyvázl bez zranění.