Za vraždu mladíka, kterého pobodal v uniformě wehrmachtu, dostal 12,5 let

Praha - 19letý Jiří Fous, který v lednu pobodal armádním nožem o rok mladšího muže, stráví ve vězení 12,5 let. Napadený svým zraněním později podlehl. Incident se odehrál v Příbrami na schodišti před bowlingovým barem Na Chmelnici. Podle záznamu z bezpečnostní kamery měl Fous na sobě při činu uniformu wehrmachtu. U výslechu ale tvrdil, že není neonacista, uniformy prý nosí kvůli zálibě v armádní tematice. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.

Fous před činem trávil čas v baru se sympatizanty neonacistického hnutí, jehož je podle soudu příslušníkem. Skupina se po předchozích názorových neshodách střetla na schodišti se stoupenci skinheads označovaných jako SHARP, kteří zaujímají antirasistické a antifašistické postoje. K těm patřila podle vlastního prohlášení na své webové stránce i oběť.

Soud o politických motivech činu přesvědčily některé výpovědi svědků, kteří potvrdili, že Fous sdílí neonacistické názory a má negativní vztah k romské komunitě. Podle psychologa má Fous nezralou, labilní osobnost a má tendenci vnímat realitu „černobíle“. K Fousovu přisvojení neonacistických názorů přispěla podle znalce také podprůměrná inteligence a snížená schopnost empatie. Psycholog řekl, že Fous neprojevil žádnou lítost.

Obhájkyně Tereza Horáčková se snažila soud přesvědčit, že Fous
jednal v sebeobraně. Před senátem dnes vypovídal i znalec z oboru
kriminalistiky, který se na sebeobranu specializuje, a řekl, že podle
zhlédnutého záznamu se Fous jen nepřiměřeně bránil. Žalobce ovšem jeho posudek zpochybnil. Neuvěřil mu ani soud, protože útok byl podle lékařského znalce velmi razantní a osmnácticentimetrová čepel pronikla do těla oběti v obou případech až po rukojeť. Obžalovaný také potyčku částečně vyprovokoval ve chvíli, kdy incident už mezi oběma skupinami skončil.

„Je mi líto, že jsem zabil člověka, ale kdyby mě nenapadl, tak mohl žít,“ řekl soudu při závěrečných řečech Fous a víc dodat nechtěl. O své lítosti soudkyni ovšem nepřesvědčil. V rozsudku mu mimo jiné přitížilo také to, že mladíka napadl krátce poté, kdy mu soud uložil dvouletý podmíněný trest za loupež. Fous musí zároveň zaplatit téměř 677.000 korun zdravotní pojišťovně za dvoudenní léčbu zesnulého a pozůstalým vyplatit dalších 480.000 korun.

Incident se odehrál letos v lednu před příbramským bowlingovým barem Na Chmelnici. Skupiny neonacistů a sharp skinů se střetly na schodech. Fous pobodal muže, který na něj zaútočil pěstmi. Poté odešel na policii, kde potyčku oznámil. Nůž odhodil do popelnice u policejní služebny, policisté ho později našli. Fous se k činu přiznal.

Vydáno pod