Turkmenistán nepovolil českým vojákům přelet, jsou zpátky v Česku

Praha - Turkmenské úřady nedovolily českým vojákům přeletět přes území Turkmenistánu. Vojenský Airbus A-319, který letěl do afghánského Kábulu, se musel vrátit zpět do Česka. Spolu s vojáky byly na palubě i tři afghánské děti, které se v Česku podrobily vážným operacím.

Na palubě stroje cestovalo kromě posádky 39 osob. Mezi cestujícími byly i tři afghánských dětí, které podstoupily v pražské nemocnici Motol kardiologické a ortopedické operace v rámci humanitárního programu Medevac. Jejich odlet se zkomplikoval nejdříve tím, že strýc jednoho z dětí se rozhodl, že do Afghánistánu se už nevrátí a zmizel. Pátrá po něm cizinecká policie v celém Schengenu.

Na palubě stroje byli dále čeští vojáci, kteří se z dovolené vracejí zpět do afghánské mise, část nového kontingentu polní nemocnice a chemické jednotky působící na letišti v Kábulu a také vedoucí civilní části provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru Václav Pecha.

Předpokládaný čas odletu směr Kábul byl v šest hodin ráno. Nakonec letoun odstartoval ve čtvrt na dvanáct na základě ústního příslibu turkmenské strany, že povolení bude vydáno, což se ale nestalo. Pilot se to dozvěděl nad Arménií a letoun se tak musel vrátit zpět do Prahy. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové bude česká diplomacie žádat vysvětlení, případně proti rozhodnutí Turkmenistánu protestovat.

Dětem operace zřejmě zachránily život 

Přes komplikace, které nastaly, afghánským dětem humanitární program zřejmě zachránil život. Ve válečné oblasti se totiž vážné operace uskutečnit nedají. Třeba Amirovým se po třech měsících vrací úplně jiná Nasima, než jaká odjížděla - se zdravým srdcem. „Je to velký rozdíl. Dřív nemohla chodit, nemohla si hrát. Po operaci může dýchat i běhat a žít úplně normálně. Ani neumím vyjádřit, jak jsem šťastný,“ říká Nasimin otec Farid Yar.

Na rodiče se těší i jedenáctiletý Abdul. V Olivově léčebně si našel hodně českých kamarádů - nejvíc prý bude vzpomínat na překladatelku Kateřinu. „Vždycky, když jsem byl po operaci a někoho jsem potřeboval, byla se mnou a pomáhala mi.“

Vážně nemocné děti z válkou postižených zemí se v Česku operují už patnáct let, od konfliktu v Bosně. Domů se už vrátilo 120 uzdravených. Kdy se zpátky konečně dostane i tahle trojice, se zatím nedá odhadnout. Nejdřív to ale bude v polovině příštího týdne.