Alkohol zabíjí na silnicích častěji, než uvádějí statistiky

Praha - Počet lidí, kteří na českých silnicích přijdou o život kvůli alkoholu v krvi, je podle všeho vyšší, než uvádějí policejní statistiky. Podle nich je počet lidí, kteří havarovali pod vlivem alkoholu, v Česku vůbec nejnižší v Evropě. Statistiku ale zpochybňují soudní lékaři, podle kterých policie často o alkoholu u mnoha obětí vůbec neví.

Podle policie alkohol zabíjí na silnicích čím dál míň. Například v roce 2004 klesl počet takových nehod o padesát procent - na 59 úmrtí oproti 111 v roce 2003. „Počet dopravních nehod pod vlivem alkoholu klesá patrně prevencí,“ vysvětluje jev mluvčí Policejního prezidia Petra Srnková. S tím ale polemizují soudní lékaři - podle nich o některých mrtvých policisté ani neví - nechtějí totiž jejich posudky.

„Policie nemá výsledky některých toxikologických vyšetření a zejména stanovení hladin alkoholu v krvi u zemřelých řidičů,“ tvrdí primář soudnělékařského oddělní z nemocnice v Českých Budějovicích František Vorel. „V roce 2007 v Jižních Čechách ze šedesáti mrtvých řidičů si policie nevyžádala 32 pitev. Z těchto šedesáti řidičů bylo pod vlivem alkoholu 15 a mezi těmi, co si policie nevyžádala, jich bylo 5. To znamená, že policejní statistice utekla jedna pětina mrtvých řidičů, pod vlivem alkoholu,“ doplnil Vorel.

K tomu se připojuje i jeho kolega, přednosta Ústavu soudního lékařství z ostravské fakultní nemocnice Igor Dvořáček: „Dochází ke zkreslování statistik a víceméně k umělému snižování počtu zemřelých,“ říká. 

Problém se týká těch nehod, při kterých řidič zabije sám sebe. Vyšetřovatelé znají viníka - a tudíž není koho stíhat. Soudní lékaře tudíž o pitvu nepožádají a o případném alkoholu se tak nedozví. „V těchto případech není nutné u té osoby nařídit soudní pitvu a tím pádem vynakládat náklady spojené se znaleckým posudkem,“ obhajuje běžný postup Srnková. „Vím, že jsou regiony, ve kterých jsou tvrdé tendence snižovat nařizování soudních pitev,“ komentuje to Dvořáček.

Méně mrtvých i díky bezpečnějším autům

„Pokles mrtvých řidičů pod vlivem alkoholu nelze připisovat je dírám ve statistikách. V posledních letech se vede velice intenzivní kampaň proti alkoholu za volantem. Pokles bych brat jako přirozený vývoj společenského působení odsouzení alkoholu za volantem,“ oponuje statistik dopravních nehod Josef Tesařík.

„Přesto, že je nehod více, umírá méně lidí, a tedy i méně lidí pod vlivem alkoholu. Je to způsobeno i bezpečnějšími auty. I bez ohledu na to, že řidiči, kteří zabili jen sami sebe, nejdou k pitvě, tak počet mrtvých pod vlivem alkoholu klesá. To jsou data, která jsou doložitelná,“ říká ředitelka BESIP Ludmila Roubcová-Cikánková.

Ostravy se snižování nařizování soudních pitev netýká - narozdíl třeba od Českých Budějovic nebo Olomouce. Proto v Ostravě mrtvých s alkoholem ve statistikách dlouhodobě neubývá. 

Česko patří k evropské špičce v počtu mrtvých na silnicích.

Vydáno pod