Lebka knížete Václava putuje do Staré Boleslavi

Praha/Stará Boleslav - V pátek 28. září uplyne 1078 let od zavraždění knížete Václava ve Staré Boleslavi, které zorganizoval jeho vlastní bratr. Na počest knížete se ve městě koná Národní svatováclavská pouť a policejní eskorta tam z Pražského hradu převáží lebku tohoto patrona naší země. Do Staré Boleslavi ovšem nemíří přímo, celý den strávila v Týnském chrámu.

Podle pražského arcibiskupství se tato zastávka odehrála ze dvou důvodů. Týnský chrám je bezpečné místo a dobře se hlídá. Druhý a hlavní důvod je ten, že se má v chrámu lebka aklimatizovat, má se připravit na výrazně vlhčí prostředí, které ji čeká v boleslavském kostele a při zítřejší slavnostní mši.

Lebka bude vystavena od osmi ráno v kostele sv. Václava ve Staré Boleslavi. V deset hodin ji kardinál Vlk osobně přenese na Mariánské náměstí, kde bude sloužit slavnostní mši. Pak se lebka vrátí zpět do kostela. Po celou dobu ji bude střežit čestná stráž Hradní stráže, pokrývat ji bude průhledná látka a zdobit zlatá čelenka s českými granáty a s perlami, kterou v roce 1929 věnovali lebce naši krajané zejména ze Spojených států.

Přesně na tuto lebku nechal ve 14. století císař Karel IV. vyrobit slavnou Svatováclavskou korunu.