Antikoncepce se dnes ženy již obávat nemusí

Praha - Dnešní první Světový den antikoncepce chtějí společnosti pro reprodukční zdraví využít k šíření informací o tom, jak zabránit nechtěnému početí. Antikoncepce slaví na českém trhu úspěchy, je jedním z komerčně nejúspěšnějších produktů pro ženy.

K dispozici je kolem 40 druhů pilulek. Navíc se stále objevují nové typy podání antikoncepce. Dnes již ženy běžně užívají antikoncepční náplasti a stále zůstávají populární nitroděložní tělíska. Nově se začíná používat antikoncepce ve formě nosních sprejů. V otázce antikoncepce pro muže zatím vývoj nepostoupil do fáze, kdy by nabízené preparáty mohly být bezpečně užívány.

„Vývoj jde dál a stále se hledá optimální varianta. Optimální varianta je ta, která vytvoří maximální kontracepční účinek s minimálním zatížením ženy,“ přiblížil vývoj antikoncepčních preparátů přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Královské Vinohrady Bohuslav Svoboda, který byl hostem studia Dobrého rána.

Přesto, že antikoncepci užívá téměř polovina žen od 15 let věku, zůstává kolem antikoncepce řada problémů, které vycházejí převážně ze špatné informovanosti žen. Obava ze škodlivých účinků antikoncepce je podle hostů neoprávněná. Stále však zůstává otázka vlivu užívání antikoncepce na nádorová onemocnění.

Podle zahraničních studií, zejména z Velké Británie a USA, antikoncepce chrání ženy nejen před nechtěným početím, ale pomáhá i předcházet rakovině ženských orgánů. K tomuto tvrzení se přiklání i druhý host studia Dobrého rána, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Motol, Lukáš Rob.