Čeští policisté zatkli britského pedofila

Praha - Čeští policisté zatkli v úterý v Praze nebezpečného pedofila z Velké Británie. Muže, podezřelého z pohlavního zneužívání nezletilých dívek, pomáhal zadržet i Interpol. Na našem území se zatčený zřejmě protiprávního jednání nedopouštěl. Informaci přineslo dnešní Právo.

Mladík, na kterého byl vydán eurozatykač, měl spáchat šestnáct trestných činů. „V letech 2003 až 2006 si na různých internetových serverech vybíral dvanácti až třináctileté dívky, kterým sliboval vyjížďky autem. Při nich je pak znásilnil,“ přiblížila případ mluvčí celorepublikové kriminálky Pavla Kopecká. Muž je podezřelý i z pořizování a držení dětské pornografie a dalších trestných činů.

Podle šéfa policejních pátračů Ladislava Kadeřábka byl mladý Brit nalezen v rekordně krátké době - britské úřady totiž mezinárodní zatykač vydaly teprve před třemi týdny. Při zatčení nekladl odpor. „Byl tak překvapený, že nestačil ani pořádně zareagovat,“ řekl Právu Kadeřábek.

Zatímco u nás by mohl u soudu dostat maximálně desetiletý trest odnětí svobody, v jeho domovině, kde se tresty za jednotlivé činy sčítají, mu hrozí doživotí.