Zákonodárci by už od podzimu mohli platit jízdné za veřejnou dopravu

Praha - Poslanci i senátoři by již na podzim mohli přijít o výsadní právo cestovat bezplatně prostředky hromadné dopravy. Výraznější debatu spustil svým návrhem sociálnědemokratický poslanec Karel Šplíchal. O možnosti zrušit peněžní úlevu při užívání hromadné dopravy by se mělo v parlamentu hlasovat ještě před podzimními senátními volbami. Zákonodárce by tak čekala běžná platba za využívání klasické MHD, vlakových spojů i dálkové přepravy.

Již v březnu letošního roku se zákona o bezoplatném používání veřejné dopravy citelně dotkla náměstkyně primátora Prahy Markéta Reedová, která apelovala na revizory, aby se nezdráhaly pokutovat politiky bez zaplacené jízdenky. Pražští zákonodárci navíc dostávají náhrady na dopravu ve výši 23 tisíc korun. U mimopražských se částka pohybuje kolem 35 tisíc.

Prvními, kdo se začnou zabývat možností zrušit další z výhod členů parlamentu, budou ministři. „Považuji to v tuto chvíli za věc, která je spíše politickým folklorem, a pokud bude zrušena, tak s tím nebudu mít problém,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Plnou podporu návrhu vyjadřuje i lidovecký ministr Miroslav Kalousek. Šéf resortu financí navíc poznamenal, že již před třemi lety navrhoval bez úspěchu podobný zákon o zrušení některých výhod. Podle náměstkyně Reedové může zrušení svobody od přepravních poplatků přinést úspory ve výši několika milionů.

Do problému se vložil i soukromý dopravce - společnost Student Agency, která v minulosti zažalovala stát kvůli problému s přepravou dvou senátorů. Pro projednání v loňském roce soud nakonec rozhodl o nutnosti zákonodárců platit za přepravu soukromým dopravcům. „Poslanci už žlutými autobusy zdarma nejezdí a bylo by správné, aby nejezdili ani českými drahami, neboť tyto dopravní prostředky jsou dotovány z peněz daňových poplatníků,“ podotkl ředitel Student Agency Radim Jančura.