Ve statistikách dopravních nehod pod vlivem drog panuje zmatek

Praha - Skoro polovina lidí, kteří zaviní dopravní nehodu a zemřou při ní, je pod vlivem alkoholu nebo jiných drog. Tato čísla eviduje Národní monitorovací středisko pro drogy. Policie přitom ve svých statistikách uvádí, že takových případů je jen do pěti procent.

Drogy jako zabiják na silnicích. Čísla expertů, kteří návykové látky sledují dlouhodobě, teď alarmují. Každý desátý mrtvý ze silnice má v krvi drogu. „Jedná se zhruba o 50 řidičů a asi 100 aktivních účastníků dopravních nehod,“ tvrdí Viktor Mravčík z Národního monitorovacího střediska.

Podle mluvčího Policejního prezidia Jiřího Vokuše není ve statistice dopravních nehod zpracovávané policií položka evidující počet mrtvých účastníků silničního provozu, u kterých bylo prokázáno požití omamných látek. „Středisko oficiálně o spolupráci z policie nikdo nepožádal. Ale ty informace jsou veřejné, takže si je může přečíst kdokoli, včetně dopravních policistů,“ vysvětluje Mravčík. „Jsme samozřejmě schopni zjistit i počty osob usmrcených s počtem návykových látek, ale tato čísla jsou v současnosti malá,“ říká ředitel dopravní policie Martin Červíček.

Na drogy za volantem policie zaostřila teprve před dvěma lety nákupem speciálních testerů pro dopravní kontroly. Jen letos jich pořídí dalších 32 tisíc. Jenže čísla o mrtvých jí unikají. Když nezaplatí soudní pitvu, nedozví se výsledky. „Pokud zemře při nehodě řidič, který nikoho nezraní, není potřeba provádět pitvu,“ přibližuje mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Naděžda Kuklínková.

Tím vzniká propast ve statistikách. Největší u alkoholu - policie přiznává jen pár procent opilých viníků a zároveň obětí nehod, soudní znalci však evidují až skoro desetkrát tolik. Součet mrtvých s alkoholem a drogami v krvi dává dohromady skoro půlku všech obětí nehod na českých silnicích. Jen za loňský rok by to znamenalo skoro 500 životů.

Záchranáři u vážné dopravní nehody
Zdroj: www.hzszlk.eu//HZS Zlínského kraje