Na zahájení olympiády papaláš Topolánek být nemusí, míní Schwarzenberg

Praha - Přestože premiér Mirek Topolánek původně cestu na letní olympijské hry v Pekingu neplánoval, v úterý otočil a oznámil, že se her nakonec zúčastní. Vynechá však slavnostní zahajovací ceremoniál 8. srpna a do Číny dorazí až o pět dní později. "Na zahájení jezdit papaláši nemusejí," řekl v Otázkách Válava Moravce ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Na olympiádě se premiér zdrží přibližně tři dny.

Topolánka o účast požádal Český olympijský výbor (ČOV), aby tak podpořil české sportovce. „Této žádosti jsem vyhověl. Domnívám se, že sportovci si zaslouží, aby je jejich premiér podpořil,“ uvedl Topolánek. ČOV mu zároveň uhradí celou cestu. Premiér využije k letu běžné linkové letadlo. Spolu s ním poletí i jeho syn Tomáš, kterému však náklady uhradí sám Topolánek.

Ceremoniálu se většina domácích ani zahraničních politiků nezúčastní. Chtějí tím dát najevo nespokojenost se stavem lidských práv v Číně. Jedním z nich je například předseda Senátu Přemysl Sobotka. „České sportovce podpořím rád, ale na dálku. Nejedu tam,“ uvedl Sobotka v Otázkách Václava Moravce. Naopak zahájení se kromě francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho zúčastní i jeho americký protějšek George Bush.

Otázkou také zústává, zda se Topolánek bude mít možnost setkat s čínskými představiteli vlády. „Cesta se připravuje, podrobnosti zatím nevím,“ řekl Schwarzenberg. Podle vicepremiéra Martina Bursíka je důležité, s jakým poselstvím Topolánek na olympiádu pojede a zda čínské představitele upozorní na porušování lidských právě v Číně a Tibetu.

Českou republiku bude na letních olympijských hrách v Pekingu reprezentovat minimálně 131 sportovců. V tázkách Václava Moravce také z úst předsedy ČOV Milana Jiráska zazněšlo, že Výbor nebrání českým sportovcům v právu svobodně se vyjadřovat.