Zaorálek v OVM: S Lisabonskou smlouvou se nekšeftuje

Praha - S Lisabonskou smlouvou by se v Parlamentu nemělo kšeftovat. V Otázkách Václava Moravce to uvedl sociálnědemokratický místopředseda poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Předseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka zopakoval, že se na pokračování ratifikace smlouvy musí počkat až na vyjádření Ústavního soudu. Pokud smlouvu posvětí, pak s ratifikací ze strany ODS podle něj nebude problém.

„Mohu říct, že v ODS převažuje vůči Lisabonské smlouvě pozitivní nálada,“ prohlásil Sobotka. Zaorálek svými slovy reagoval na nedávné vyjádření premiéra Mirka Topolánka, že případné odmítnutí smlouvy o radaru v parlamentu by mohlo negativně ovlivnit zákonodárce ODS při schvalování Lisabonské smlouvy. Podmiňovat schválení smlouvy o reformě EU přijetím smluv o umístění radarové základny USA v Česku je skandální kšeft, který se ve slušných zemích nedělá, řekl Zaorálek. Podle Sobotky je naopak možnost politického provázání těchto smluv logická.

Smlouvu o vybudování radarové základny protiraketového systému USA v ČR podepsali v červenci v Praze ministři zahraničí obou zemí Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg. Má ji doplnit smlouva SOFA upravující pobyt amerických vojáků na základně a mimo ni, která bude podle dnešního Schwarzenbergova vyjádření podepsána ještě před americkými prezidentskými volbami. Smlouvy vstoupí v platnost až poté, co je schválí parlament a podepíše prezident. Vláda pro ně ale ve sněmovně nemá zatím dostatek hlasů; proti je levice i někteří poslanci zelených.