Stošek dostane provizi, smlouva s Tatrou je v pořádku

Praha - Smlouva mezi bývalým vojákem Pavlem Stoškem a firmou Tatra, podle které má Stošek dostat provizi za nákup tatrovek pro českou armádu, je podle generálního ředitele společnosti Ronalda Adamse v pořádku a společnost proto Stoškovi peníze vyplatí. Adams to uvedl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Současně zdůraznil, že provize neovlivní cenu aut a armáda na ně nedostane slevu ve výši provize, jak to chtěli někteří představitelé ministerstva obrany.

Dodávky Tater jsou jedním z největších kontraktů české armády, která by měla za vozy zaplatit 2,6 miliardy korun. Celkem si objednala více než 550 aut. Média již dříve informovala o tom, že podle obchodních podmínek měl prý Stošek dostat 27 milionů korun, pokud vláda o nákupu tatrovek pro armádu rozhodne bez výběrového řízení. 

"Stošek pracoval pro automobilku mnoho let, jeho smlouvu jsem nechal
prošetřit právníky Baker&McKenzie a podle nich jde o zcela legální
dokument, v souladu s českým právem. My provizi tedy musíme zaplatit. Pro jistotu jsme oslovili ještě PricewaterhouseCoopers, aby provedli speciální audit, ale také nic nenašli," řekl Adams. 

V reakci na záměry některých představitelů ministerstva obrany, že firma by mohla poskytnout armádě slevu ve výši vyplacené provize, Adams odvětil, že žádná výplata pro Stoška není v ceně armádní zakázky zahrnuta, takže společnost nemůže na nic takového dávat slevu. „Nikdo přece nemůže přijít za soukromou firmou a chtít slevu za něco, co se daného obchodu netýká,“ uvedl.

Provize je podle něj sice vývojový náklad, ale není obsažen v ceně vozu. „Stošek udělal hodně vývojářské práce a jeho odměna byla vázána na to, abychom dodávali. To se stalo, takže mu zaplatíme. A budeme ten náklaďák používat jak pro vojenské dodávky, tak pro civilní,“ prohlásil Adams. 

Provizi pro Stoška se zabývala policie. Na okolnosti provize upozornila
mimo jiné vojenská tajná služba. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek již dříve uvedl, že předala policii podnět k vyšetřování pro podezření ze
spáchání trestného činu korupce. Policie ale neuvedla, jaká fakta armádní tajná služba měla k dispozici. Letos v červnu Česká televize informovala, že policie případ podezřelé provizní smlouvy odložila.

Tatra
Zdroj: ČT24
Vydáno pod