Pospíšil vrátil Kulu do funkce - důvody pro postavení mimo službu pominuly

Praha - Ředitel vězeňské služby Luděk Kula se může vrátit do své funkce. Zpět ho dnes povolal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. "Samozřejmě jsem rád. Od dnešního rána jsem opět v úřadu," přivítal ministrovo rozhodnutí Kula. Počátkem července byl obviněn kvůli dodávce rušiček mobilních telefonů ve věznicích. Ministr ho postavil mimo službu. Prohlásil ale, že pokud pominou důvody pro zproštění výkonu služby, chce Kulu do funkce vrátit, protože jako manažer se osvědčil. Obvinění byl ředitel věznice v polovině července zproštěn.

„Můj postup je v souladu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, který říká, že pominou-li důvody, pro které byl příslušník zproštěn výkonu služby, zproštění výkonu služby se ukončí,“ uvedl Pospíšil k rozhodnutí povolat Kulu zpět do funkce.

Kulu a jeho bývalého náměstka Zdeňka Kreuzziegera, který kvůli problematické zakázce odstoupil z místa náměstka už dříve, policie podezírala, že stát připravili o téměř dvacet milionů korun. Přičinou byly zakázky, uzavřené v letech 2005 až 2006, jež se týkaly ručních detektorů kovů a zařízení na zamezení nedovolené komunikace uvězněných.

Kula a jeho náměstek byli v červenci obviněni z porušení povinností při správě cizího majetku, za což jim hrozily dva roky až osm let vězení. Na základě informací od policie postavil ministr spravedlnosti Pospíšil Kulu mimo službu.

Ředitel věznic na obvinění reagoval stížností s tím, že celou kauzu považuje za nesmysl a rezignovat nechce. V polovině července bylo stíhání jeho i náměstka Kreuzziegera zastaveno. Podle obvodní státní zástupkyně Blanky Valsamisové nebylo zahájení trestního stíhání dostatečně odůvodněné a případ se vrátil protikorupční policii k dalšímu šetření.

Vydáno pod