Vlak s jaderným palivem dorazil do Temelína bez potíží

Temelín - Ostře střežený vlak přivezl dnes odpoledne do Jaderné elektrárny Temelín další pravidelnou zásilku jaderného paliva. Zhruba 25 tun uranu je určeno pro výměnu jedné čtvrtiny palivových souborů v prvním bloku. Odstávka začne tento pátek a potrvá 75dní.

„Transport doprovázený standardními bezpečnostními opatřeními se obešel bez jakýchkoli problémů. Do areálu elektrárny přijel krátce před 16:00,“ uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

„Všechno, co mělo být splněno, bylo splněno, hejtman byl informován. Osobně jsem byl přítomen v řídícím štábu policie,“ uvedl tajemník krajské bezpečnostní rady Aleš Boňatovský. Podle mluvčího temelínské elektrárny jsou informace o převozu jaderného paliva ve světě běžně utajenou informací a české jaderné elektrárny v tom nejsou výjimkou.

Střežený transport jezdí dvakrát do roka

 Transport radioaktivního materiálu vždy doprovází zostřená bezpečnostní opatření. Vlak nesmí podle předpisů nikde zastavit a má přednost před všemi spoji. Utajovanou soupravu o několika vagonech s nákladem překrytým modrými a šedými plachtami a označeným žlutočernými symboly radioaktivního materiálu hlídají během cesty policisté, nad vlakem létá policejní vrtulník.

Jaderné palivo se do Temelína vozí běžně dvakrát ročně. Poslední zásilka paliva dorazila do Temelína 10. ledna. Největší česká elektrárna potřebuje ke svému provozu jednou ročně nahradit zhruba čtvrtinu palivových souborů na obou blocích. V reaktoru je celkem 92 tun uranu ve 163 souborech.

Vydáno pod