Stát pomůže zatopeným Novým Heřminovům s rozvojem

Ostrava - Ministerstvo životního prostředí hodlá pomoci obci Nové Heřminovy s dalším rozvojem a se získáním peněz z evropských fondů. Chce tak kompenzovat to, že polovinu obce zaplaví plánovaná protipovodňová přehrada. Ministr Martin Bursík to řekl dnes v Ostravě, kde se sešel se starosty dotčených obcí.

„Chtěli bychom nabídnout Novým Heřminovům komplexní projekt dalšího rozvoje a rozšiřování obce. Chceme pomoci se zpracováním kvalitního územního plánu a pomoci jí čerpat prostředky z operačního programu životního prostředí a z dalších evropských fondů,“ řekl Bursík. Cílem projektu je nejen zkvalitnit život stávajících asi 250 obyvatel, ale také do Nových Heřminov přilákat nové.

Starosta Nových Heřminov Radovan Jílka to považuje za samozřejmost. „Pokud nám stát zatopí dvě třetiny území obce, očekávám, že bude iniciovat a zaplatí vznik nového územního plánu a další věci potřebné k tomu, aby obec přežila,“ řekl starosta, který se už několik let vyjadřuje proti stavbě přehrady.

Zatím není jasné, kolik peněz by vedení obce mohlo na rozvoj získat. „Máme hotové zadání projektu. Jsou v něm definovány různé oblasti rozvoje v obci. Zastupitelé musejí nejprve sami říci, co v obci chtějí, co jim z toho vyhovuje,“ vysvětlil Bursík. Na základě těchto jednání očekává první konkrétní výstup do konce listopadu a další pak v polovině příštího roku.

Busík dnes také řekl, že osobně považuje stavbu malé přehrady, která zatopí jen polovinu obce, za nejlepší a jediné možné řešení. „Kdyby kdokoli přišel s variantou, která by umožnila zachovat v obci bydlení a zároveň na toku Opavy dokázala ochránit asi 170 tisíc obyvatel, pak bych smeknul klobouk. Ale žádná taková varianta není,“ řekl.

Jednání sledovali i členové Strany zelených Moravskoslezského kraje. Ti jsou znepokojeni tím, že Bursík s nimi nejednal o plánech vlády v souvislosti se stavbou přehrady. Odpoledne se ještě ministr setká i se starosty obcí, kterých se stavba přehrady bezprostředné týká, přímo v Nových Heřmínovech.

Stavba si vyžádá až 8 miliard, voda zaplaví 54 domů

Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší už několik desítek let. Aktuální se tato otázka stala opět v roce 1997 po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku. Z přehrady se ale stal politický problém, který si několik let přehazovali ministerští a krajští úředníci. Projekt velké přehrady nakonec v červnu 2003 podpořili krajští zastupitelé. Ministerstvo životního prostředí pak uvedlo, že kdyby nádrž v Nových Heřminovech vznikla, byla by poslední postavenou přehradou v Česku.

Komise nakonec zvolila menší variantu, která si vyžádá zboření 54 domů. Vše už schválila vláda a stavba nezačne dříve než v roce 2015. Ministerstvo zemědělství předpokládá náklady téměř osm miliard. Za to by se měla postavit přehrada a nová silnice. V této ceně jsou i další úpravy celého koryta řeky.