Panelák v Řepích musí policisté vystěhovat, podle soudu jim nepatří

Praha - Panelový dům v pražských Řepích, který ministerstvo vnitra využívá jako ubytovnu pro policisty, nepatří státu. Rozhodl o tom dnes Obvodní soud pro Prahu 6. Podle rozsudku dům stále vlastní firma Bayton, která před sedmi lety výměnou za panelák získala státní barokní palác na Malé Straně. Soudkyně dospěla k názoru, že smlouva o směně je neplatná, a dala tak za pravdu firmě. Rozsudek zatím není pravomocný, lze se proti němu odvolat k pražskému městskému soudu.

Společnost Bayton tvrdila, že smlouva o výměně objektů je neplatná, protože vnitro nemělo ke směně památky potřebný souhlas ministerstva kultury. Stát argumentoval tím, že převod posvětila tehdejší vláda. Soud se přiklonil na stranu firmy, své rozhodnutí však dosud nezdůvodnil. Podle soudkyně bude odůvodnění rozsudku složité a zabere určitý čas.

Žádná ze stran nechtěla rozsudek bez znalosti jeho odůvodnění komentovat. Mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jana Rennerová ale podotkla, že ministerstvo vnitra se velmi pravděpodobně odvolá.

Palác v Thunovské ulici odhadl znalec přibližně na 73 milionů korun, panelový dům zhruba na 146 milionů. Ministerstvo vnitra a Bayton se dohodly na jednotné ceně 78 milionů korun a domy mezi sebou směnily. Podle tehdejšího ministra vnitra Stanislava Grosse se stát zbavil paláce proto, že potřeboval získat více ubytovacích míst pro policisty. Barokní památka, v níž přespávala zhruba stovka strážců zákona, navíc údajně vyžadovala nákladnou rekonstrukci. Dům v Řepích byl technicky v pořádku a nabízel policistům přibližně 500 lůžek.

Prodej památky neschválilo ministerstvo kultury, smlouva je tak prý neplatná 

Kontrakt o výměně je z března 2001. Od ledna téhož roku platil zákon o majetku ČR, podle kterého musí převod nemovité kulturní památky schvalovat ministerstvo kultury. Smlouva ale souhlas ministerstva neobsahuje.

Resort kultury vyhotovil potřebnou schvalující doložku až letos v červnu. Právní zástupce firmy Bayton považuje za konečný souhlas státu s uzavřením směnné smlouvy právě tuto doložku. Poukázal na to, že k přijetí smluvní nabídky Baytonu tak vlastně došlo až po sedmi letech, což je vzhledem k ustanovením v občanském zákoníku nepřiměřeně dlouhá lhůta. I proto je podle právníka smlouva neplatná.

O vlastnictví malostranského paláce se zřejmě budou vést další spory. Firma Bayton totiž krátce po směně památku prodala firmě TH Real, která v objektu plánovala vystavět luxusní byty.