Projekt, který má pro Česko získat odborníky z ciziny, bude pokračovat

Praha - Projekt, který má vyzkoušet možnosti budoucí české přistěhovalecké politiky, bude pokračovat, i když měl skončit letos v červenci. Pětiletý projekt umožňuje cizincům z 12 zemí nebo zahraničním absolventům českých škol získat povolení k trvalému pobytu pro sebe i svou rodinu ve zkrácené lhůtě. Do programu se zatím zapojilo 1138 lidí, tedy ani ne čtvrtina celkové kvóty, 226 z nich smí zůstat v Česku natrvalo.

Zatímco podle zákona je lhůta k získání povolení k trvalému pobytu pětiletá, vysoce kvalifikovaní účastníci projektu jej mohou získat už po roce a půl, ostatní cizinci za dva a půl roku. Uchazeči musí mít minimálně maturitu na české škole a sami si obstarat v České republice legální práci.

V tom se projekt liší od tzv. zelených karet, které by do Česka měly od příštího roku přivést chybějící pracovní síly, ovšem jen na omezenou dobu. Cizinci by toto „vízum“ mohli dostávat na volná místa, která se úřadům práce nepodaří do určité lhůty obsadit zájemci z Česka nebo jiných unijních zemí.

„Projekt bude pokračovat jako paralelní projekt k projektu zelených karet. Každý z nich řeší něco jiného. Určitou modifikaci pokračování projektu podporuji,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. O upřesnění další podoby projektu bude vláda jednat zřejmě v září. Na jeho vypracování se podílela také Mezinárodní organizace pro migraci, která také realizuje informační kampaně.

Projekt v číslech

Nejvíce z 1138 účastníků, kteří se zatím do programu zapojili, pochází z Ukrajiny. Je jich 310. Dalších 176 přišlo z Ruska, 133 z Běloruska, 56 z Moldavska, 32 z Indie a devět z Kanady. Vysokou školu v ČR absolvovalo 92 účastníků, střední pak pět. Zbytek lidí pochází z dalších východoevropských zemí.

Projekt je v současnosti otevřen pro občany Běloruska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Chorvatska, Indie, Kanady, Kazachstánu, Makedonie, Moldavska, Ruské federace, Srbska a Ukrajiny.

Vydáno pod