Reportéři ČT: Syn starosty Prahy 15 staví autobazar bez stavebního povolení

Praha - Pod okny obyvatel Prahy 15 začal vyrůstat nový autobazar. Na názor lidí bydlících v okolí se ale nikdo neptal, přestože jsou stavbou přímo dotčeni a mají se účastnit stavebního řízení. Budoucím majitelem je totiž Aleš Petříš, syn starosty Prahy 15 Jiřího Petříše. Složitému stavebnímu řízení se chtěl vyhnout takzvanou salámovou metodou. Postavit objekt co možná nejrychleji a bez náležitých povolení. Ohlásil proto jen drobné úpravy - úřad mu vyhověl a připomínky místních obyvatel zůstaly nevyslyšeny. Narazil ovšem na vytrvalého občana, který si obcházení zákona nenechal líbit.

Obyvatel přilehlého domu Vojtěch Razima se odmítl se stavbou smířit. Přestavba autobazaru, který pohltí 8 tisících metrů čtverečních, se nezamlouvala ani lidem v sousedství, a proto se pan Razima vydal na stavební odbor, aby zjistil podrobnější informace. „Řekli nám, že se tady staví autobazar a že už je rozhodnuto. Pokud si chceme stěžovat, tak samozřejmě můžeme, ale že to nemá moc smysl,“ uvedl Razim. 

Budoucí majitel autobazaru Aleš Petříš stavebnímu úřadu namluvil, že na pozemku sice autobazar chce, ale teď jen potřebuje udělat drobné úpravy. Na odboru výstavby ohlásil provedení stavebních částí, které měly být s budoucím autobazarem spojeny. „Protože se jednalo pouze o drobné stavby, podle stavebního zákona je stačilo jen ohlásit a nebylo na ně třeba stavební povolení,“ řekla vedoucí odboru výstavby ÚMČ Praha 15 Hana Lazarčíková. Petříš tak povolení bez problémů získal.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Salámová metoda: Stavíme rychle a bez patřičných povolení

Podle zastupitele Tomáše Bräunera (SZ) byl záměr celé akce jasný od začátku, a přesto se jednalo jen o dílčí povolení na oznámení, jako je například plot. Stavební úřad tak přistoupil na tzv. salámovou metodu výstavby, která je v posledních 15 letech v Česku poměrně dost frekventovaná a vyzkoušená nejen v oboru stavebnictví.

Razima se ale nevzdal a s dalšími obyvateli se pokusil přihlásit jako účastník stavebního řízení. Na Prahu 15 poslal dopis, ve kterém na nestandardní postup úřadu upozornil. Dopis s odvoláním proti souhlasu s provedenou stavbou přišel i na Magistrát hlavního města Prahy (MHMP). Dlouhou dobu se nic nedělo, a tak nespokojení občané vyrazili za starostou sami. „To jsme ještě nevěděli, že pan starosta je na tom osobně zainteresován,“ dodal Razima.

Starosta: Pan Razima je pro mě nula

Starosta a jeho syn slíbili na naléhání občanů schůzku. Nedělo se ale opět vůbec nic. „Pan Razima je pro mě nula. S takovým člověkem nebudu jednat,“ reagoval starosta Jiří Petříš na stížnosti. Když uplynul měsíc a půl, vydali se nespokojení občané na stavební odbor Prahy 15. Ve spisu zjistili, že jeden z dopisů, který posílali na magistrát, má svoji odpověď.

Stavební odbor magistrátu vyzval Prahu 15, aby svoje rozhodnutí zrevidovala, protože bylo vydáno v rozporu se zákonem. Stavebník podle něj neměl správně ani projektovou dokumentaci. Podle vedoucí stavebního odboru MHMP Hany Couralové měl investor požádat o vydání územního rozhodnutí a pak požádat o povolení stavebních buněk. Dopis byl na Prahu 15 odeslán 11. února 2008. Odbor výstavby se jím proto měl řídit a sdělení k ohlášení stavby zrušit. Místo toho ale Petříšovi poradil, aby si dodatečně dal všechno do pořádku.

Všichni rozhodují o všem, nikdo nemůže za nic

Praha 15 tedy povolení vydala ještě jednou. Obyvatele ovšem opět jako účastníky řízení nepřizvala a podle očekávání proti autobazaru nikdo z úředníků nebyl. Že územní komise, ve které mimochodem sedí i pan starosta, povolovala umístění stavby, která už je v podstatě vybudována, nikomu nevadilo. Stavební úřad na svém počínání nic špatného nevidí. Petříš podle něj územní rozhodnutí ani stavební povolení nepotřeboval, protože si staví jen zázemí autobazaru, který tam možná ani nebude. Stejný názor má i starosta.

„Jak vykonává stavební úřad státní nebo veřejnou správu na tomto úseku, když ho nezajímá, co tam ten člověk zamýšlí. Takový úředník tam nemá zjevně co dělat… Je velkým šlendriánem veřejné správy, že to vůbec umožnila,“ domnívá se právník Václav Sládek.

Úřednický šiml bude možná poražen

"Z pohledu občana to trošku vypadá jako Hlava XXII. Stavební odbor za nic nemůže, protože všechno rozhodl odbor územní. Ten za nic nemůže, protože všechno rozhodl stavební odbor. Starosta nemůže vůbec za nic, protože státní správa je celá oddělená," komentoval Razima. Úřednického šimla se ale možná nakonec podaří porazit. Magistrát už vydal zprávu, podle které musí stavební úřad v Praze 15 veškerá povolení související s autobazarem zrušit.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/40/3924.jpg
  • Jiří Petříš zdroj: www.praha15.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/324/32349.jpg
  • Pražský magistrát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/195/19493.jpg