Topolánek: Vláda nestihne dokončit privatizaci pivovaru Budvar

Praha - Vláda nestihne do roku 2010, kdy jí vyprší funkční období, dokončit privatizaci pivovaru Budvar. Po dnešní inspekční návštěvě ministra zemědělství Petra Gandaloviče to řekl premiér Mirek Topolánek. Celkově Topolánek vyjádřil s prací ministra Gandaloviče spokojenost.

Ministerstvo chce nejdřív převést pivovar Budvar na akciovou společnost, což by mělo umožnit jeho budoucí prodej. Budvar je třetím největším domácím výrobcem piva a posledním státním pivovarem.

Topolánek dnes po jednání s Gandalovičem novinářům řekl, že o transformaci Budvaru na akciovou společnost lze uvažovat nejdříve letos na podzim, kdy bude mít vláda k dispozici právní analýzu případné privatizace pivovaru a také garanci zachování nynější pozice Budvaru v rámci známkoprávních sporů s americkou skupinou Anheuser-Bush.

„Vzhledem k termínům a lhůtám, které takový proces vyžaduje, se obávám, že už to nebude tato vláda, která tento podnik dá k privatizaci. A i kdyby to udělala, tak určitě ten proces nedokončí. My nemíníme dělat kroky, které jsou nestandardní, a je to vidět na všech těch privatizacích, které jsme zatím dělali,“ prohlásil Topolánek.

Premiér po inspekci zmínil podle něj několik úspěšných bodů, které ministr Gandalovič splnil, například založení antibyrokratické komise nebo vyřešení sporu mezi státem a Setuzou. Podle Topolánka by se měl resort i nadále zabývat problematikou biopaliv.