Soud potvrdil advokátovi Nováčkovi podmínku a zákaz činnosti

Brno - Brněnský krajský soud dnes zamítl odvolání advokáta Zdeňka Nováčka proti trestu za zpronevěru 1,1 milionu korun, peníze si u něj uložili jeho klienti. Brněnský městský soud mu v květnu uložil 2,5 roku vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky a na čtyři roky mu zakázal výkon advokacie. Nováček, známý z kauzy Diag Human, se k činu přiznal. Trest se mu ale jevil jako příliš přísný, proto se proti němu odvolal. Odvolací brněnský krajský soud ale dospěl k závěru, že trest je přiměřený, a proto rozhodnutí městského soudu potvrdil.

Nováček vystupoval v listopadu 2006 jako advokát při prodeji dvou pozemků v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku. Manželé Veronika a Ondřej Sochorovi za ně Janu Křipačovi zaplatili přes 1,1 milionu korun. V transakci pomáhal Nováček, kterého k tomu doporučila realitní kancelář. Peníze od Sochorových převzal, Křipačovi je ale předal až po roce a čtvrt.

Advokát před brněnským městským soudem přiznal selhání, své chování označil jako „nevysvětlitelnou lehkomyslnost“.

Peníze od Sochorových ze svého účtu poslal na konto soukromé firmy a přítele, který byl ve finanční tísni. Kamarád mu je pak včas nevrátil. Nováček pak nebyl schopen požadovanou částku Křipačovi včas uhradit.

Nováček na sebe upozornil v souvislosti s vyšetřováním bývalé ministryně zdravotnictví Marie Součkové, která byla obžalovaná kvůli údajně nevýhodné smlouvě mezi ministerstvem a Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou - firmou Diag Human. Obvodní soud pro Prahu 2 letos v únoru Součkovou osvobodil, kauza ale zatím nekončí.

Údajně nevýhodná smlouva slibovala Nováčkovi za zastupování státu deset milionů korun, které dostal. Dalších deset milionů korun měl získat při vypovězení smlouvy. Kdyby stát spor s Diag Human vyhrál, obdržel by 170 milionů korun.

Vydáno pod