Manuál policie a fotbalových klubů: Jak zkrotit zlé fanoušky

Praha - Plán, jak na fotbalové chuligány, vypracovaly společně ministerstvo vnitra a fotbalové kluby. Chtějí na tribunách zavést přísnější pravidla, jejich základem je manuál, který připravili policejní experti. Ministerstvo vnitra říká, že je schopno nejhorší projevy násilí na stadionech i v jejich okolí postihovat, svůj díl práce ale musí odvádět i kluby. Analýza diváckého násilí na fotbale, kterou chce ministr vnitra Ivan Langer ve středu vládě předložit, vymezuje povinnosti obou stran. "Stadion patří klubům a pořadatelské službě, za veřejné prostory odpovídá policie," uvedl ministr.

Za klidný průběh utkání bude odpovídat klub, policie zasáhne přímo na stadionech jen v případě, že dojde k vážnému narušení veřejného pořádku. Pokud klub nebude své povinnosti plnit dostatečně, může mu ministerstvo vnitra zakázat účast fanoušků na jeho utkání. Českomoravský fotbalový svaz v té souvislosti počítá s pravidelnými školeními pro pořadatele.

Jak na agresivní fanoušky…

Právníci ministerstva staví „zkrocení chuligánů“ na tzv. konceptu pána domu, podle něhož stadion není veřejným prostorem a neexistuje právně vymahatelný nárok na vstup. Problémoví fanoušci se tak na stadion vůbec nemusí dostat. Policie chystá zpřísněný doprovod fanoušků cestujících na zápasy, vyjednává i o spolupráci s Českými drahami.

Ivan Langer:

„Napsal jsem kuchařku, po které všichni volali, a teď je nejdůležitější naučit se podle té kuchařky vařit.“

Na stadionu, v návštěvnickém řádě na viditelném místě, budou zveřejněny způsoby nevhodného chování fanoušků i druhy předmětů, které je na utkání zakázáno nosit. Navíc se plánuje zavedení evidence výtržníků, kterou by si mohly jednotlivé fotbalové kluby navzájem poskytovat. Něco takového ale vyžaduje zavedení kamerových systémů, což znamená mnohamilionové investice. Instalace kamer je už připravena na 17 stadionech.

Pro problémové fanoušky navrhuje Langer také trest, který by jim na dobu až deseti let znemožnil účast na fotbalových zápasech. „Chuligáni“ by měli povinnost se během utkání hlásit u Probační a mediační služby. Záměr se ale potýká s nedostatkem úředníků.

Ministerstvo počítá i se zřízením tzv. řídících středisek - speciálních místností přímo na stadionech, z nichž by zápas sledovali policisté a záchranáři. Na stadionech by byl také standardně přítomný soudce, který by o výtržnostech rozhodoval přímo na místě ve zkrácených řízeních. Takovou možnost ministerstvo vyzkoušelo už při utkání Sparty s Baníkem. Se většinou nových pravidel by se fanoušci měli setkat na stadionech během podzimní části ligy, která začíná 2. srpna.

Policisté
Zdroj: ČT24