Muž dostal za vraždu dcery 13 let vězení

Brno - Brněnský krajský soud dnes poslal na 13 let do vězení Martina Nešpora za to, že v záchvatu hněvu zavraždil svoji teprve dvouměsíční dceru Lenku. Čin se stal koncem loňského roku v Mikulčicích na Hodonínsku. Svědci Nešpora překvapivě označili za vzorného otce. Nikdo z nich nevěří, že vraždil. Usvědčily jej však výsledky zkoumání znalců. Nešpor se k činu nepřiznal a proti dnešnímu rozsudku se odvolal. Případem se proto bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Svědci vypověděli, že měl děti vždy velmi rád, choval se k nim hezky, nikdy nebyl agresivní a o dcerku se prý staral dokonce více než její vlastní matka. Znalecký posudek ale muže jasně usvědčil z toho, že na dítě zaútočil pěstmi. Způsobil mu tak těžké zranění mozku, kterému holčička po převozu do brněnské nemocnice podlehla.

Děvče zemřelo loni 29. prosince. Nešpor tvrdil, že se batole poranilo při pádu z přebalovacího pultu. S dítětem zajel k lékaři, zdravotníci měli ale už tehdy podezření, že muž lže.

Nešpor dnes odmítl vypovídat, stejně jako jeho družka a matka dítěte Martina Bečicová. Uvedla jen, že Nešpora nadále považuje za svého partnera. Výpovědi všech příbuzných jsou v přímém rozporu s výsledky znaleckých zkoumání.

Obviněný při výslechu na policii uvedl, že své dítě miloval. „Kdyby šel vrátit čas, tak bych si to s Lenkou vyměnil,“ uvedl. Hrozilo mu až 15 let vězení. Soud uložil mírnější trest vzhledem k dosavadní bezúhonnosti muže.

Vydáno pod