Žalobci nehodlají otevřít Čunkovu kauzu se sociálními dávkami

Havířov - Havířovské státní zastupitelství nehodlá na základě zjištění auditu společnosti Kroll znovu otevřít kauzu vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka, který na konci 90. let pobíral sociální dávky a přitom v bankách ukládal miliony korun. Uvedl to šéf havířovské pobočky Okresního státního zastupitelství Karviná Jiří Jarnot, přestože zastupitelství nemá závěrečnou zprávu auditu k dispozici.

Ve zveřejněné zprávě o auditu se přitom objevily informace, že Čunek v té době pobíral například finanční odměny za lobbování v podobě nedaněných náhrad za služební cesty do Prahy. „Pokud by podobné informace vyšly najevo a byly důvěryhodné a ověřitelné, není vyloučeno, že by se tím orgány činné v trestním řízení znovu začaly zabývat,“ řekl Jarnot.

Dodal ale, že žádné důvěryhodné informace nyní k dispozici nemá. „Zprávu jsem nečetl. Nic, co je postavené na domněnkách a úvahách, pro nás není směrodatné,“ řekl a dodal, že každý, kdo má informace o spáchání trestného činu, může podat trestní oznámení. Podrobnou zprávu o auditu má nyní v rukou ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který slíbil, že ji zveřejní.

Zastupitelství už dříve případ odložilo, protože se neprokázalo, že Čunek zamlčel příjmy důležité pro přiznání dávek státní sociální podpory.

Podezření na neoprávněné pobírání dávek trvá od podzimu

Nejasnosti kolem pobírání sociálních dávek přímo předcházely Čunkově listopadové demisi na funkci vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. K jeho odchodu z vlády přispěl silný tlak koaličních partnerů i mateřské strany kvůli informacím České televize, že v 90. letech jeho rodina brala sociální dávky a na účtech měla zároveň 3,5 milionu korun. Peníze podle Čunka pocházely z širší rodiny a měly sloužit k postavení rodinného domu a rozjetí podnikatelského záměru, od kterého ale po zvolení vsetínským starostou ustoupil.

Případ odložila policie, která nenašla důkazy potvrzující podezření ze spáchání trestného činu. „Usnesení policejního orgánu o odložení věci jsem po přezkoumání shledal zákonným,“ řeku v lednu žalobce.