Policie ve Zlíně bude za opakované trestné činy zabavovat auta

Zlín - Zlínští policisté budou zabavovat auta řidičům, kteří se opakovaně dopouštějí úmyslných trestných činů v dopravě. Minulý týden zastavili v Sokolské ulici ve Zlíně osmatřicetiletého muže z Březnice, který ráno nadýchal 1,2 promile a navíc nikdy neměl řidičský průkaz. Muž měl od roku 2006 do roku 2010 zákaz řízení za jízdu pod vlivem alkoholu a řízení bez jakéhokoliv řidičského oprávnění, informovala mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

Přesto ho policisté v roce 2007 třikrát zastavili a pokaždé obvinili z trestného činu maření úředního rozhodnutí, za který hrozí až jednoleté vězení. V minulém týdnu už policii došla trpělivost a muži auto zabavila jako prostředek, kterým páchal trestnou činnost. Vůz byl odtažen a soudu byl předán návrh na propadnutí věci.

„Institutu odnětí věci budeme využívat častěji, zejména u recidivistů, kteří se opakovaně dopouští hrubého porušení dopravních předpisů,“ řekl na pondělní tiskové konferenci velitel služby pořádkové a železniční policie ve Zlíně Bronislav Šabršula. „Vůz můžeme nechat odtáhnout jen v případě, je-li řidič jeho vlastníkem,“ dodal s tím, že v jiném případě bude dána majiteli možnost, aby si auto převzal.

Možnost zabavování aut dává policii trestní řád už několik desítek let, dosud se ale nevyužívala. Vůz může být zabaven řidiči, který se dopustí trestného činu, například jede opilý, nebo řídí, aniž by vlastnil řidičský průkaz, doplnila mluvčí.