Podzimní počasí vystřídá tropický víkend

Praha - Dnešní nejvyšší teploty mezi 14 a 18 stupni Celsia odpovídají podle meteorologů maximům vyskytujícím se běžně na počátku října. Pondělní hodnoty zase ukazovaly na polovinu září. V dalších dnech ale přijde výrazné oteplení doprovázené tropickými teplotami. Teplé počasí by mělo vydržet i po celý příští týden, do středy by se denní maxima měla pohybovat těsně pod tropickou třicítkou.

Ve středu budou nejvyšší denní teploty ještě ve znamení zářijového počasí, mělo by být 18 až 22 stupňů Celsia. Ve čtvrtek už ale meteorologové očekávají místy překročení 25 stupňů Celsia, a od pátku nebo nejpozději od soboty se již může vyskytovat tropická teplota 30 stupňů. V sobotu odpoledne se mohou začít tvořit bouřky.

Letošní léto je zatím podle meteorologů průměrné. Dokládají to i měření na meteorologických stanicích, podle nichž je za první dvě dekády červenec zatím teplotně normální. Za stejné období bylo na území ČR loni tepleji přibližně o jeden až dva stupně a předloni o tři až čtyři stupně Celsia.