Obyvatelé Lokte si stěžují na hlučný vlak

Sokolov - Před pěti lety obnovily České dráhy provoz na kilometrovém úseku mezi hlavním nádražím a stanicí Loket předměstí. Spoj využívá minimum cestujících. Vlaky, které tam projedou asi šestnáctkrát za den, podle místních obyvatel zbytečně ruší.

Obyvatelé Lokte si stěžují na to, že vlak, který projíždí okolo jejich domů, pokaždé několikrát zahouká a považují to za zbytečné. Jenže strojvůdci musí dodržovat bezpečnostní předpisy. „Vlak musí houkat celkem čtyřikrát, před místy jako je tunel, most a železniční přejezd,“ vysvětluje Anna Kodysová, Správa železniční dopravní cesty.

Úsek leží na někdejší železnici mezi Loktem a Horním Slavkovem. Provoz na této sedmikilometrové trati zrušily jako ztrátový České dráhy v roce 1997. Dnes je kolejiště zarostlé, drážní zařízení zčásti rozkradené a zčásti zdevastované. Především v pětitisícovém Horním Slavkově se s tím dodnes nesmířili. Zprovoznění loketského úseku se v regionu pokládá za příslib obnovení celé železnice.

Správa železniční dopravní cesty teď projednává s krajem s městem a s hospodářskou radou, jestli dojde k obnovení železnice mezi Horním Slavkovem a Loktem. Podle některých odhadů by realizace stavby přišla na 300 milionů korun. Skeptici říkají, že je to velmi střízlivý odhad.