Výpovědi svědků v kuřimské kauze potvrzují otřesné praktiky věznitelů

Brno - Policista a hasič, kteří vyvedli Ondřeje ze sklepení, a svědkyně poměrů v Paprsku dnes zahájili u brněnského krajského soudu další sérii výpovědí v případu kuřimské kauzy. Soudu se účastní tři obžalovaní, a to Jan Turek a sestry Klára a Kateřina Mauerovy. Kateřina se k týrání dvou malých chlapců více vyjádřila poprvé. O sektářských praktikách Josefa Škrly zase vypovídal bývalý člen jeho oddílu. Zítra by měla přispět k rozpletení záhad kolem sekty výpověď herce Viktora Skály, který je považován za pravou ruku vůdce sekty Josefa Škrly.

Jako první začala vypovídat místostarostka Brna-jih Anna Böhmová, která v únoru 2004 přišla na kontrolu do centra volného času Paprsek, protože jí bylo podezřelé, že se tam v noci svítí. „Do jedné místnosti nás ale nepustili. Jen jsem zahlédla na zemi kanape, ale pak nějaká žena zabouchla dveře a křičela, že ruším muzikoterapii dítěte,“ řekla Böhmová. V průběhu procesu si prý uvědomila, že tou ženou byla Hana Bašová. Od místnosti ji prý vyháněla Kateřina Mauerová, která Paprsek vedla.

Poté se více rozhovořila snad vůbec poprvé Kateřina Mauerová, která svědectví Böhmové zpochybnila. Bašová prý během kontroly vůbec v místě nebyla a popřela, že by někde bylo zavřené dítě.

Osvoboditelé o sklepení: zápach a zvratky

Svědectví o průběhu osvobozování Ondřeje ze sklepa domu v Kuřimi dnes přednesli policista Miroslav Gregor a velitel hasičů Petr Hanák, kteří potvrdili, že jim sestry Mauerovy násilím bránily ve vstupu do objektu. „Bylo tam i asi čtrnáctileté dítě, to mě kousalo, kopalo, lezlo po zemi,“ vypověděl policista. Velitel hasičů zase popisoval otřesné podmínky, ve kterých se chlapec nalézal: „Ležel na holé zemi, byl tam zápach, zvratky, kus rohlíku.“

Škrla si vybudoval z oddílu svoji sektu

Škrlova sekta

„Život v oddíle byl extrémní. Někdy jsem se pozvracel únavou.“

Důležité pro zjištění, nakolik má celá kauza sektářské pozadí, je svědectví Tomáše Herforta. Ten byl v mládí několik let členem Mravenců, oddílu vedeného Josefem Škrlou, otcem Barbory a Jana Škrlových. Josef Škrla podle výpovědi vedl tábory, které se vyznačovaly velkou fyzickou náročností. „Život v oddíle byl extrémní. Někdy jsem se pozvracel únavou,“ uvedl Herfort.

Posléze prý Škrla přidával duchovní věci vedoucí k Hnutí grálu. Když pak Herfort z oddílu odešel, byl prý všemi považován za zrádce a vyvrhela, což naznačuje sektářské praktiky a silnou manipulaci. „Chtěl jsem třeba jet za holkou. Škrla mě pustil, ale já byl tak zmanipulovaný, že jsem se vrátil zpátky a brečel jsem. Táhlo mě to zpátky k němu,“ uvedl Herfort.

Pracovnice ministerstva prý požadovala umístění Kateřiny Maurerové do Klokánku

Vedoucí brněnského Klokánku Ditta Pokorná u soudu uvedla, že tehdejší vedoucí oddělení sociálně právní ochrany dětí ministerstva práce a sociálních věcí Kristýna Kotalová vyvíjela nátlak na vedení Klokánku. Kotalové se prý výhružkami podařilo dosáhnout toho, aby byla do Klokánku umístěna spolu s Kateřinou Maurerovou i údajná dívka Anička. Kotalová toto tvrzení odmítá.

„Není to tak. Pouze se jednalo o to, aby mohla (Kateřina Mauerová) doprovodit Aničku do tohoto zařízení, nikoli aby tam s ní byla celou dobu,“ řekla dnes u soudu Kotalová.

Pokorná přitom její postup nazvala jako neadekvátní nátlak. Dokonce uvedla, že Kotalová hrozila Klokánku pokutou a dalšími sankcemi, aby dosáhla svého. Konflikt se údajně odehrál loni v květnu, kdy bylo týrání chlapců Ondry a Jakuba odhaleno.

Zítra by měl předseda senátu Pavel Göth vyslechnout některé významné svědky - otce obviněných sester Kláry a Kateřiny Ladislava Mauera nebo sestru žen Gabrielu Pokornou. Nový pohled na případ by mohlo mít také svědectví herce Viktora Skály.

Komora, kde byl týraný Ondřej
Zdroj: ČT24