Kuchtová bude na podzim soupeřit s Bursíkem o křeslo šéfa zelených

Praha - První místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová bude v září bojovat se současným předsedou Martinem Bursíkem o křeslo stranického šéfa. Spory, které Bursík s Kuchtovou vede, se týkají především dalšího směřování strany. Kuchtová předsedovi vyčítá autokratický přístup k řešení problémů i ke spolustraníkům, Bursík "rebelku" obviňuje se snahy táhnout zelené doleva a spolupracovat především s opoziční ČSSD. Obává se, že opuštěním středové cesty ztratí strana většinu voličů.

Bursík se domnívá, že tahanice uvnitř strany zbytečně matou voliče a doufá, že sjezd první zářijový víkend jejich důvěru zase obnoví. Zelení se podle něho dostali do vlády především díky své pravo-levicové nevyhraněnosti. Obává se ovšem, že „zahnutí doleva“ k jejich udržení v kabinetě nepřispěje.

Dana Kuchtová se s Bursíkem shoduje, že sympatizanti zelených jsou ze současného sporu poněkud otrávení. I ona volá po návratu k původnímu programu, z odchýlení viní hlavně předsedu. „Programové kompromisy, které nyní děláme, jsou mnohé již daleko za hranou zelené politiky. Voliči to vidí a kritizují nás právem,“ vysvětlila svůj pohled Kuchtová. Za překročení hranice považuje například souhlas strany se smlouvou o protiraketové obraně, se zavedením regulačních poplatků nebo transformací zdravotnických zařízení.

Kuchtová: Posunout stranu doleva nechci, Bursík se s Paroubkem také sešel a nikdo ho z ničeho nepodezřívá

Na zářijovém sjezdu chce Kuchtová před spolustraníky předstoupit s konceptem „zeleně demokratické“ politiky, která ale není - jak zdůraznila - levicová. „Můj přístup není levicový, je zelený, cítím se vázána koaliční smlouvou a chci s ODS dále spolupracovat,“ uvedla. Chce prý politiku reformní, s výraznými ekologickými prvky, přinášející nové pohledy. Zelení by podle ní měli být možným koaličním partnerem pro všechny strany kromě komunistů. V tom se od Bursíkovy představy příliš neliší.

„Moje schůzka s panem Paroubkem byla informativní,“ uvedla k nařčení, že se za Bursíkovými zády domlouvá s předsedou nejsilnější opoziční strany na spolupráci při příštích volbách. „Pan předseda se s panem Paroubkem sešel několik dní přede mnou, přesto nikdo nepředpokládá, že chce posunout stranu doleva,“ dodala.

Kuchtová kritizuje Bursíka: houby po dešti a falešná dvoukolejnost

Na současném předsedovi se Kuchtové nelíbí, že tajně „peče“ přípravu stranických stanov pro sjezd i požadavek, aby sjezd potvrdil nové členy předsednictva strany, které sám navrhl. Bursík chce podle svých slov novými stanovami odstranit „dvoukolejnost“, kdy vedení strany rozhoduje jinak než republiková rada.

Kuchtová ale rozdvojení, na které si Bursík stěžuje, odmítá. Podezřívá ho spíše z pokusu pevněji se chopit moci. Vztah republikové rady a předsednictva byl prý stejně koncipován i za předchozího vedení a fungoval bez problémů. Ale to jen do té doby, než rada začala kriticky vystupovat proti Martinu Bursíkovi v předsednickém křesle.

Kuchtová k Bursíkovi:

„Zelená politika znamená také respektování toho, že někdo má jiný názor, a přesto může být se mnou ve stranických orgánech.“

„Zelená politika je dohoda. Dohadování o programu, dohadování o stanovách. Zelená politika znamená také respektování toho, že někdo má jiný názor, a přesto může fungovat ve stejných stranických orgánech,“ vzkázala Kuchtová Bursíkovi. Podle ní by se měl vytvořit širší rozhodovací orgán, do kterého by byli zapojeni jak poslanci a senátoři, tak vedení republikové rady.

Kuchtová v souvislosti se zářijovým sjezdem prozradila svůj údiv nad množstvím základních organizací, které v poslední době „vznikly jako houby po dešti“. Považuje za prapodivné, že lidé, kteří je zakládali, jsou údajně často členy Unie svobody nebo mají vazby na ministerstvo životního prostředí. „To všechno ještě můžu pochopit,“ uvedla Kuchtová, „jen je vidět, že nárůst je natolik enormní, že podezření z účelovosti v každém případě vyvolává.“

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24