Klaus a Kaczyński: Na tahu je Irsko

Praha - Polský prezident Lech Kaczyński se na své návštěvě České republiky setkal na zámku v Lánech s českým prezidentem Václavem Klausem. Hlavním bodem jejich jednání byla budoucnost Evropské unie po irském zamítnutí Lisabonské smlouvy. Klaus se k tomuto dokumentu staví odmítavě, Kaczyński se snaží jeho postoj mírnit. Oba státníci se však shodují, že klíčové rozhodnutí musí přijít z Irska - a to potřebuje trpělivost a čas.

„Pro mne bez změny irského výsledku nemá smysl o tom dále hovořit,“ prohlásil Klaus po asi hodinovém jednání s polským prezidentem na zámku v Lánech na Kladensku. Kaczyński zase zdůraznil, že veškeré politické děje se odehrávají v čase a právě čas a trpělivost jsou nyní potřebné. „Klíč je ve změně postoje Irska. Bez Irska smlouva neexistuje, ale Polsko nebude překážkou ratifikace,“ řekl polský prezident a dodal, že je v této věci optimistou.  

Mise polské hlavy státu není jednoduchá. Klaus je jediný významný evropský politik, který přijetí Lisabonské smlouvy trvale odmítá. Své stanovisko nezměnil ani minulý týden po setkání s představiteli české vlády, kteří ratifikaci podporují. Kaczyński chce využít zejména velmi dobrých vztahů, které mezi oběma politiky panují.

Kaczyński názor změnil, teď má přesvědčit Klause

I polský prezident se ještě donedávna řadil mezi odpůrce Lisabonské smlouvy, během červencové návštěvy Francie ale slíbil svému protějšku Nicolasi Sarkozymu, že nebude blokovat ratifikaci tohoto dokumentu a osobně se zasadí o schválení smlouvy všemi stranami. Se svým francouzským protějškem si pak polský prezident rozdělil sféry přesvědčovacích snah. Zatímco Kaczyński se má snažit přemluvit k ratifikaci smlouvy Václava Klause, Francie, která nyní EU předsedá, se pokusí k ratifikaci přimět Irsko.

Prezidenti: Gruzie a Ukrajina patří do NATO

Oba prezidenti se také vyslovili pro integraci Gruzie a Ukrajiny do NATO. Kaczyński uvítal, že se Klaus vyslovil pro zapojení těchto zemí do takzvaného akčního plánu členství (MAP), který je přípravou na členství v alianci. Ambice Gruzie a Ukrajiny stát se členy Severoatlantické aliance nese nelibě Rusko. Rusko by vstup těchto zemí do NATO považovalo za velkou strategickou chybu.

Gruzie a Ukrajina se zatím pozvánky k zapojení do akčního plánu nedočkaly - právě kvůli obavám Moskvy.

Zasedání NATO
Zdroj: ČT24
Vydáno pod