Mauerová násilně přerušila kontakt dětí s prarodiči, poté je zřejmě začala týrat

Brno - Jako první usedl na lavici svědků otec sester Mauerových Ladislav Mauer, který uvedl, že do roku 2006 byly vztahy mezi prarodiči a dětmi Kláry Mauerové úplně normální. Vzájemné kontakty Klára Mauerová přerušila v červenci 2006 údajně proto, že u chlapců bylo třeba zvýšit respekt. Do té doby neměl Ladislav Mauer k výchovným metodám své dcery žádné výhrady. Autoritu si u chlapců chtěla jejich matka zvýšit pravděpodobně násilím, o čemž svědčí i jizvy, které na těle obou dětí objevili v krizovém centru Klokánek.

„Dcera usoudila, že je nutné zvýšit její autoritu u chlapců,“ řekl Mauer k důvodům, proč jim byl zakázán kontakt s vnuky. Prarodiče to nesli velmi těžce. Dokonce se s hochy nesměli setkat ani o Vánocích 2006, přitom byli zvyklí vidět je a pečovat o ně téměř denně.

Dědeček Ondry a Jakuba byl zprávou o jejich týrání zaskočen jako všichni ostatní. Podle něj matka chlapců, jeho dcera Klára, v minulosti o děti pečovala „více než starostlivě“.

Styky s chlapci byly přerušeny v době, kdy se členem rodiny Kláry Mauerové stala údajná Anička - ve skutečnosti Barbora Škrlová. S dětmi se Mauer neviděl tři čtvrtě roku. Prvním kontaktem po delší době bylo setkání až v brněnském krizovém centru Klokánek. To, že se dcera s vnuky přestěhovala, podle svých slov netušil. Naopak potvrdil, že věděl o příchodu dívky Aničky do rodiny.

Pro všechny členy rodiny Mauerových bylo velmi těžké zvládat emoce. Když opouštěl soudní síň otec Ladislav Mauer, bylo vidět slzy v jeho očích. Poté, co začala svědčit nejstarší sestra Kláry a Kateřiny Gabriela Pokorná, propukla Klára v pláč. Gabriela vypověděla, že do léta 2006 se se sestrou Klárou pravidelně stýkaly. Klára byla podle ní do té doby výborná matka, kterou Gabriela dokonce považovala za svůj vzor. Pak se ale Klára začala více starat o Aničku, která přibyla do jejich rodiny, a tudíž omezila vzájemné kontakty. Gabriela potvrdila tvrzení otce, že Klára si chtěla zajistit respekt obou chlapců, neboť obě děti byly trochu raubíři. Právě Gabriela Pokorná zhruba před rokem potvrdila České televizi příběh o domnělé Aničce, o niž se měla starat babička ze Vsetínska.

Těla obou dětí byla plná jizev 

Lenka Malhocká se jako první starala o chlapce v Klokánku. U soudu vypověděla, že chlapci neměli hygienické návyky při stolování, nevěděli, jak se oblékat, jak jíst a jejich těla byla plná jizev. Obě děti tvrdily, že jsou poštípány od sršní. O zážitcích z týrání kluci příliš nemluví a v Klokánku se nevyptávali. Občas ale něco přiznají. Obě děti prý popsaly i to, že je jejich matka pálila cigaretami. Podle Malhocké se děti zmínily i o tom, že je „svazovala teta“. Kluci podle ní mají stále problémy, záchvaty vzteku a podobně. „Pořád jsou tím poznamenaní, ale už se to zlepšilo,“ dodala.

Odpoledne soud vyslechne herce Viktora Skálu, přítele a blízkého spolupracovníka Josefa Škrly. Jeho výpověď by mohla poodkrýt pozadí kauzy, protože právě Skála je spojován s tím, že měl Škrlovým pomoci vytvořit novou identitu Barbory Škrlové jako třináctileté dívky. Podle jedné z verzí měla jeho dcera před opatrovnickým soudem předstírat 13letého nalezence.

Zatím poslední soudní líčení je naplánováno na úterý 29. července

V procesu čelí skupina šesti lidí obžalobě, podle níž brutálně týrali dnes osmiletého Ondru a desetiletého Jakuba. Cílem útrap, které lze přirovnat k mučení, bylo chlapce psychicky zlomit a udělat z nich lidi poslušné všech příkazů. Děti byly bity, páleny cigaretami, řezány ostrými předměty, topeny ve vodě a zavírány do psích klecí. Obžalovaným, mezi nimiž jsou i matka a teta chlapců, hrozí až 12 let vězení.

Gabriela Pokorná
Zdroj: ČT24
Vydáno pod