Středočeský kraj opravil silnici z Vysokého Chlumce na Příbramsku

Vysoký Chlumec (Příbramsko) - Nově zrekonstruovaný úsek silnice byl dnes otevřen ve Vysokém Chlumci na Příbramsku a vede do obce Bratřejov. Oprava komunikace dlouhé 5,2 kilometru stála zhruba 16 milionů korun. Kraj ji zaplatil z úvěru, který si loni vzal na opravy silnic, informoval o tom mluvčí krajského úřadu Martin Kupka. Oprava silnice spočívala v odfrézování živičného povrchu v tloušťce až pěti centimetrů, vyrovnání a položení nového koberce.

Poškozené silnice nižších tříd trápí řadu středočeských obcí. Klub opozičních zastupitelů ČSSD loni některé požadavky obcí shrnul v seznamu, který předal k projednání krajské radě. Materiál zahrnuje 315 úseků silnic, nejvíce je jich na Benešovsku, Mladoboleslavsku a Praze-západ.

Kraj si loni vzal čtyřmiliardový úvěr, s jehož pomocí chce mimo jiné financovat i opravy silnic druhé a třetí třídy a mostů. Úvěr může čerpat až pět let. Peníze chce hejtmanství využít také ke spolufinancování projektů ze strukturálních fondů.

Ve Středočeském kraji je celkem 8600 kilometrů silnic, přičemž desetina z nich je v katastrofálním stavu. Na opravy silnic chybí v regionu 8,6 miliardy korun. Kraj přitom může ročně investovat do rekonstrukcí nejvážněji poškozených komunikací pouze 600 milionů korun.