Svoboda není proti Čunkovi, chce jen zachránit lidovce

Praha - Bývalý lidovecký předseda a nynější ministr pro legislativu Cyril Svoboda se rozhodl zachránit lidovce. Na spolustraníky se obrátil s dlouhým dopisem, ve kterém nabízí řešení, jak ozdravit lidoveckou politiku a přiblížit stranu požadavkům 21. století. Současně odmítá, že by jeho iniciativa byla namířena proti kontroverznímu Jiřímu Čunkovi.

Svoboda zveřejnil seznam základních lidoveckých priorit a několik návrhů, jak stranu modernizovat. „Buď uděláme radikální sebereflexi a změníme naši politiku, nebo je jen otázkou času, kdy přestaneme být parlamentní stranou,“ napsal na stranickém webu.

Dopis kritizuje praktiky týkající se Čunka

Přesto, že se v dopise přímo nezmiňuje o současném lidoveckém předsedovi Jiřím Čunkovi, je zřejmé, že některé praktiky, které kritizuje, se týkají právě šéfa lidovců. Lidovci by podle Svobody měli stát na straně práva a vyvarovat se jakéhokoli podezření z korupce či neprůhlednosti. Podle Svobody se strana rovněž nesmí uchylovat k populismu, „i kdyby nám většina tleskala za kroky směřující proti nějaké ´nepopulární menšině´.“

Nicméně právě Svoboda patřil k Čunkovým příznivcům. Média dokonce spekulovala o tom, že díky němu se Čunek dostal do čela lidovecké strany. Šéfa strany se také v minulosti zastal, když rok a půl trvající útoky proti němu označil za účelovou kampaň, která měla destabilizovat stranu.

Svoboda vyvrací spekulace médií, že dopis je namířen proti Jiřímu Čunkovi. Dokonce odmítá zatím připustit, že by současného předsedu chtěl na jaře nahradit. „Já jsem nespokojen se situací v KDU-ČSL. Nejde o osobní kritiku. Chci zahájit debatu o straně, aby se stala stranou 21. století. Je to výzva všem.“ Svá slova dokládá skutečností, že se svojí výzvou přišel až v době, kdy se kauza Jiřího Čunka uzavřela.

„Strany tak jak je máme, jsou strany pro minulé století. Chci mít politiku pevných a předvídatelných postojů. To je šance pro každého z nás. Lidé nechtějí být členy politických stran,“ vysvětlil pro ČT své záměry s tím, že na lidové straně mu velmi záleží a bude dělat všechno dělat proto, aby tato strana měla podporu.

Kromě nového politického stylu apeluje i na změnu názvu. Domnívá se, že z názvu by mělo zmizet slovo „unie“, neboť strana není s nikým v unii, a také již není „československá“, protože Československo již neexistuje.