Start stavby silnice z ČR do Německa přes Polsko je v nedohlednu

Liberec - Zahájení výstavby čtyřkilometrové silnice přes polské území, která v budoucnu propojí Česko s Německem v oblasti Trojzemí, je v nedohlednu. Práce měly začít v červnu, polská strana je však zřejmě nezahájí ani na podzim. Veřejná soutěž na dodavatele ukázala, že Polákům chybí deset milionů eur (230 milionů korun) na její financování. Po jednání s novým maršálkem Dolnoslezského vojvodství Markem Lapińskim to uvedl liberecký hejtman Petr Skokan.

O novou silnici usilují starostové v příhraničních oblastech všech tří zemí už více než 15 let. Její výstavbu oficiálně zahájili 1. května 2004 u příležitosti vstupu do Evropské unie premiéři Česka, Polska a Německa. Na německé straně je už silnice hotová, česká část bude dokončena v říjnu. Zejména pro německou stranu je projekt prioritou, umožní totiž region napojit na německou dálnici A4. I proto na něj už před více než třemi lety dali Němci 13 milionů eur (300 milionů Kč), dalších 2,5 milionu eur (57 milionů Kč) přidalo Česko.

„Pokud bude polská strana požadovat další finanční spoluúčast i po české a německé straně, bude to znamenat změnu mezivládních dohod,“ řekl Skokan. Podle jeho zkušeností by tato jednání mohla zahájení stavby posunout o více než dva roky. Ještě předloni se přitom předpokládalo, že první automobily po nové silnici projedou už letos na podzim. Nyní se hejtman obává, že nemusí být hotova dříve než v roce 2015.