Toyota hodlá prudce zvýšit výrobu hybridních vozů Prius

Tokio - Největší japonská automobilka Toyota Motor pravděpodobně v příštím roce vyrobí 480 000 kusů hybridních vozů Primus. Po přechodu na nové modely začátkem příštího roku, tak zvýší výrobu těchto aut o 70 procent. Informoval o tom dnes japonský deník Nikkan Kogyo.

Hybridní automobily kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, což umožňuje úsporu pohonných hmot. Popularitu těchto vozů posilují stoupající ceny ropy a rostoucí obavy kolem životního prostředí.

Toyota je v oblasti hybridních automobilů jasnou světovou jedničkou. Její model Prius vstoupil v roce 1997 jako první hybridní automobil na trh a je dosud nejprodávanějším vozem svého druhu. Celkový prodej tohoto modelu nedávno překročil milion vozů.

Toyota tento měsíc oznámila, že v roce 2010 zahájí výrobu vozů Prius ve Spojených státech. Automobily Prius se zatím vyrábějí pouze v Asii. Firma plánuje prodávat po roce 2010 minimálně milion hybridních vozů ročně, což představuje více než dvojnásobek ve srovnání s loňským rokem.