Silnice I/48 za Novým Jičínem patří k nejnebezpečnějším na severní Moravě

Nový Jičín - Úseku silnice I/48 za Novým Jičínem směrem na Hranice se říká silnice smrti. Dochází tam k častým dopravním nehodám. Poslední se stala tuto středu, kdy zahynul řidič osobního auta. Přesto v úseku stále  chybí lanová středová svodidla. Ředitelství silnic a dálnic ale o jejich instalaci neuvažuje.

Ve středu 23. července zahynul na úseku silnice za Novým Jičínem směrem na Hranice řidič osobního auta z Brna, poté co se srazil s kamionem. „Z doposud nezjištěných příčin vjel do protisměru a čelně se střetl s protijedoucím vozidlem,“ informuje tiskový mluvčí novojičínské policie Zbyněk Tomšík.

Tragická nehoda se na této silnici odehrála i 12. února letošního roku. Jiný řidič zemřel také při srážce s kamionem. Zabránit mu v tom pravděpodobně mohla ocelová lana, na která ale řidiči narazí až nedaleko od místa havárie směrem na Příbor. Právě tady lanová středová svodidla zabránila na konci loňského roku ztrátám na lidských životech při hromadné havárii několika kamionů.

Prodloužení lanových středových svodidel by rozhodně uvítali policisté. „Svodidla zabrání přejetí do protisměru a čelním srážkám vozidel,“ potvrzuje Jaromír Stecula z dopravního inspektorátu novojičínské policie.

Ředitelství silnic a dálnic ale středová svodidla na silnici nenainstaluje. „Na silnici I/48 u Nového Jičína ve směru na hranice v současné době neplánujeme umístění svodidel, protože se chystáme na rozšíření této silnice na dělený čtyřpruh,“ vysvětluje tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Stavět by se mělo začít v roce 2010.

Úsek silnice patří podle policie k místům na severní Moravě a ve Slezsku, kde k dopravním nehodám dochází nejčastěji.