Topolánek propagoval Tibet, Čína si stěžuje

Praha - Číně vadí, že premiér Mirek Topolánek měl v úterý 15. července, kdy oznamoval svou účast na olympiádě v Pekingu, na klopě saka tibetskou vlaječku. Země protestovala diplomatickou cestou, když si čínská velvyslankyně v Česku Chuo Jü-čen v pátek stěžovala na českém ministerstvu zahraničí. Český velvyslanec v Číně Vítězslav Grepl byl kvůli tomu zase předvolán na čínské ministerstvo zahraničí. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes, podle níž se Číňané obávají, že by se Topolánek mohl s tibetským znakem objevit i při svém pobytu v Pekingu.

„Náš velvyslanec Vítězslav Grepl byl předvolán v Pekingu na ministerstvo zahraničí, kde místní diplomaté protestovali proti Topolánkovu jednání a požadovali vysvětlení, zda tibetskou vlaječkou naznačoval celkovou změnu české zahraniční politiky,“ informoval vysoce postavený diplomat.

Právě podle diplomatů je nyní možné očekávat, že se s Topolánkem nebude chtít setkat nikdo z vysokých čínských politiků. Slavnostního zahájení 8. srpna se však český premiér nezúčastní a v Číně se hodlá zdržet jen krátkou dobu. „Když si odpočítáme cestu, budu tam tři čisté dny,“ uvedl Topolánek, který pojede do Pekingu na pozvání Českého olympijského výboru.

Další z českých politiků své rozhodnutí vůbec nejet do Pekingu nemění: například pražský primátor Pavel Bém nebo vicepremiér a předseda Strany zelených Martin Bursík. Prezident Václav Klaus zase nejede ze zdravotních důvodů, protože se zotavuje po operaci kyčelního kloubu.

Na zahajovacím ceremoniálu budou chybět také například Spolková kancléřka Angela Merkelová nebo Generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Oproti tomu americký prezident George Bush, jeho francouzský protějšek Nicolas Sarkozy nebo předseda Evropské komise José Barroso se slavnosti zúčastní.

Vydáno pod