Na trasách do přímořských letovišť se řidiči opět nevyhnou víkendovým zácpám

Praha - Řidiče na středoevropských silnicích čeká další perný víkend. V přímořských letoviscích se totiž střídají turnusy a opět nejhorší má být situace na rakouské dálnici A10. U Tauernského tunelu se podobně jako minulý týden mohou tvořit až 20kilometrové kolony. V Bádensku-Württembersku k tomu navíc začínají prázdniny.

Doprava houstne již za rakouským městem Gratz na dálnici A9, která je nejkratší trasou z Prahy na Makarskou rivieru. Další časová prodleva následuje na rakousko-slovinské hranici, kde si řidiči musejí koupit dálniční kupon. Jediný sehnatelný je půlroční a stojí 35 EUR, což je zhruba 800 korun. Podle řidičů je to ze strany Slovinska jasný tah, aby země z turistů vyinkasovala co nejvíce peněz.

Zhruba po patnácti kilometrech však již slovinská dálnice k moři nevede, a jízda tak pokračuje po klasických silnicích, na kterých jsou několikakilometrové kolony vcelku běžnou sobotní realitou. 65kilometrová cesta Slovinskem nakonec může trvat i více jak dvě hodiny a řidiči si tak platí za komfort, který vůbec nemají.

Největším problémem v samotném Chorvatsku, kde již zase cesta pokračuje po dálnici Záhřeb - Split, jsou pak tunely Mala Kapela a Sveti Rok. Průjezdný je zde totiž pouze jeden tubus, a hrozí zde tak zácpy.

Vydáno pod