Zloději berou stavby útokem

Brno - Velký počet staveb přeje zlodějům. Mají si z čeho vybírat, a tak organizují doslova nájezdy na novostavby, kde kradou, co se dá. Na Brněnsku za první půlrok stoupl počet krádeží v ještě nedokončených domech o polovinu.

V Hrušovanech u Brna deset rozestavěných domků vybílila partička zlodějů za dvě hodiny. Vyvrátili dveře a brali všechno, co nebylo přimontované, nářadí, radiátory, kuchyňské spotřebiče i kotle, které čekali na instalaci. „Noční hlídač odcházel ve 4 ráno a v 6, když nastoupili chlapy do práce, už bylo vymalováno, zloději přišli najisto,“ říká stavbyvedoucí Pavel Tejkal.

I v nedalekých Syrovicích se nezvaným návštěvníkům dařilo už několikrát. Například osm radiátorů ukradli během dvou hodin odpoledne. I tady chodí celou noc hlídač a vše kontroluje.

Rájem pro zloděje jsou podle policie právě nově vyrůstající satelitní městečka. Zloději mají nejjednoduší přístup k novostavbám, které jsou na okrajích obcí, a zároveň se tam staví ve větším množství. „Lupiči přicházejí, až když stavby doděláváme, cihly neukradnou. Když nainstalujeme plynové kotle nebo baterie, už se sem sjíždějí,“ líčí stavbyvedoucí Zdeněk Vančura.

Proti nájezdům stavebních vykradačů nejsou policisté příliš úspěšní. Většinou je totiž těžké najít svědky. Sousedé těžko rozpoznají, zda se nejedná o dělníka. Neúčinnějším odpuzovačem zlodějů jsou elektronické zabezpečovací systémy. Policisté mluví o zkušenostech, kdy nenechavci po odhalení této ochrany raději domek opustili.