Festival na Švihově pokračuje dál, policie žádné výbušniny nenašla

Švihov - Neznámý anonym dnes v průběhu hudebního festivalu na hradě Švihově na Klatovsku ohlásil policii, že umístil do objektu tři výbušniny, které mají o půlnoci explodovat. Festivalu se účastní přes 5000 lidí. Policie je musela vyhnala ven, aby mohla objekt prohledat se speciálně vycvičeným psem. Ten zatím nic nenašel, a tak se lidé mohli pomalu vrátit zpět, aby mohl festival pokračovat.

„Bylo to chvíli poté, co dohrál Divokej Bill. Policista přistoupil k mikrofonu a oznámil nám, že jsou tady nahlášené bomby. Potom jsme museli všichni hrad opustit,“ popsal situaci návštěvník festivalu Martin Balhar. Krátce poté začalo hustě pršet, a tak mnoho lidí odjelo ze Švihova domů. Vzhledem k tomu, že si i poté stále noví lidé kupovali lístky, by ale celková účast měla být i tak velmi dobrá.

Podle zástupkyně pořadatelské organizace Ivany Svítkové proběhla evakuace bez problémů. Potvrdila, že by produkce měla znovu pokračovat asi ve 20:30. Vystoupí dvě kapely a pak bude festival od 22:30 na dvě hodiny znovu přerušen. „Policisté budou provádět ještě jednu prohlídku hradu,“ dodala.

„Anonym mluvil lámanou češtinou s podivným přízvukem,“ uvedla k varovnému telefonátu mluvčí západočeské policie Jolana Číhová. Pokud pes na vyhledávání výbušnin nějaký náznak výbušniny objeví, na místo bude povolán pyrotechnik. Jestliže se ale do hodiny a půl nic nenajde, lidé by se mohli vrátit a festival by mohl nerušeně pokračovat dál.

Festival České hrady začal ve Švihově v pátek odpoledne a skončil v neděli v 01:30.